Biznis

sjajne brojke!

Na pomolu je još jedna iznimno uspješna turistička sezona u gradu Biogradu

Na pomolu je još jedna iznimno uspješna turistička sezona u gradu Biogradu
BnM

Nije nikakva novost da grad Biograd već niz godina bilježi sve bolje turističke rezultate, a takav trend očito se nastavlja i dalje.

Rekordi se bilježe i u broju gostiju i broju ostvarenih noćenja, a novi i osmišljeniji programi svih sudionika u turističkom privređivanju grada sve su bogatiji i raznovrsniji, što je svakako dodatni učinak i bolja kompletna slika biogradskog turizma uopće. 

Stoga i ne čude brojke Turističke zajednice grada koje kažu da je u prvih deset mjeseci ove godine u gradu Biogradu boravilo ukupno 226.368 turista, a koji su u tom periodu ostvarili 1.345.976 noćenja, što je u odnosu na isto vrijeme prošle godine povećanje za daljnjih 8% u broju turista i 4% u broju ostvarenih noćenja. Samo biogradski hoteli bilježe do sada 67.550 posjetitelja i 238.410 noćenja, a i tu se bilježi porast od 7% i 5%. 

Kampovi su također bili standardno dobro popunjeni i imali su 51.200 posjetitelja, te  364.011 ostvarena noćenja, što je povećanje za 10 % u odnosu na prošlu godinu. Dobroj popunjenosti u toj vrsti smještaja svakako je pridonijelo i dugo suho, sunčano i toplo vrijeme, te je zabilježen i duži  boravak turista od predviđenog. 

Još jedan od značajnijih smještajnih kapaciteta svakako je i privatni smještaj, a biogradska domaćinstva ugostila su do sada 41.931 turista koji su ostvarili 278.838 noćenja, što je na prošlogodišnjoj razini. No, ne smijemo zanemariti činjenicu da se u toj vrsti smještaja svake godine otvara sve više novih smještajnih kapaciteta, apartmana i soba, te je iskorištenost na razini prošlogodišnje sezone više nego zadovoljavajuća. Doda li se tomu i Charter gdje je evidentirano 41.700 posjetitelja i 270.000  noćenja, jasno je da je riječ o dobroj turističkoj sezoni koja uostalom još traje. 

No, posezonsko razdoblje također ima svoje prednosti, a posebno kada je riječ o nautici jer slijede brojne regate koje okupljaju u gradu Biogradu velike i poznate jedriličarske ekipe i do sada su uvijek činili značajnu stavku u konačnoj turističkoj bilanci grada Biograda. 

Recimo još da je turistički promet po zemljama i ove godine sličan prošlogodišnjem. Naime, na prvom mjestu su  Slovenci, kojih je do sada bilo 31. 327, a ostvarili su 197.011 noćenja. Na drugom su mjestu Nijemci čija je brojka od 24.360 turista ostvarila 176.375 noćenja, dok su na trećem Česi s brojkom od 22.038 turista, a koji su ostvarili 155.161 noćenje. Iza njih slijede Austrijanci, Poljaci, Slovaci, Mađari itd.


Reci što misliš!