Biznis

definirani ciljevi

Sabor donio zakone o poljoprivredi te za okrupnjavanje uzgajivača domaćih životinja

Sabor donio zakone o poljoprivredi te za okrupnjavanje uzgajivača domaćih životinja
Ilustracija

Hrvatski sabor donio je u petak Zakon o poljoprivedi kojim se uređuju ciljevi i mjere poljoprivredne politike te stvara okvir za njihovo provođenje.

Mjere poljoprivredne politike su mjere ruralnog razvoja, mjere izravne potpore, uređenja ili organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda i druge mjere kojima se ostvaruju ciljevi poljoprivredne politike.

Te se mjere financiraju iz EU fondova, državnog i proračuna lokalnih jedinica te donacija i drugih izvora.

Zakon jasnije uređuje pojmove u sustavu doniranja hrane te daje temelj za donošenje Plana za sprječavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane

Uređuje i način sudjelovanja Hrvatske u donošenju međunarodnih standarda za hranu Codex Alimentarius, kojima je glavni cilj zaštita zdravlja potrošača i osiguranja poštenih postupaka u trgovini hranom.

Jasnije propisuje i skraćuje rokove u postupcima registracije i zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Sabor je donio i Zakon o uzgoju domaćih životinja čiji je cilj potaknuti udruživanje i okrupnjivanje uzgajivača. Osnovni mu je koncept omogućiti osamostaljivanje uzgojnih udruženja i organizacija u provedbi uzgojnih programa.

Izmijenio je Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji čime su, prema uvjeravanjima Vladinih predstavnika, stvoreni dobri temelji za daljnje ulaganje u obnovljive izvore energije.

Zakon donosi promjene za građane i njihovo sudjelovanje u energetskoj tranziciji. Uvodi se kategorija postrojenja za samoopskrbu isključivo namijenjena kućanstvima.

Svako kućanstvo koje ima primjerice sunčanu elektranu moći će u kalendarskoj godini, ukoliko ne proizvodi više nego troši, ostvariti pravo platiti naknadu za korištenje mreže i obnovljive izvore, samo na višak potrošene energije.

Ta je mjera prvenstveno namijenjena građanima koji cijele godine žive u svojim objektima i odluče instalirati sunčanu elektranu snage primijenjene njihovim potrebama.

Utvrdi li se pak da se radi o prevelikoj proizvodnji na godišnjoj razini, po isteku kalendarske godine, ti će kupci automatsku biti svrstani u grupu onih s vlastitom proizvodnjom koja se obračunava na mjesečnoj razini, objasnio je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Ivo Milatić.


Reci što misliš!