Biznis

dežurstva obvezna ''na papiru''

Obiteljski liječnici: Ovako ne možemo dežurati, nisu definirani uvjeti

Obiteljski liječnici: Ovako ne možemo dežurati, nisu definirani uvjeti
Thinkstock

Obiteljski liječnici upozoravaju da od 1.1.2019. imaju obavezna dežurstva, ali tek na papiru. Iz KoHOM-a upozoravaju da nisu definirane smjernice, nisu potpisani Ugovori niti su definirani uvjeti na dežurstvima.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), ponovo upozorava institucije, ministra zdravstva i javnost na manjkavosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je stupio na snagu 1.1.2019., a koji propisuje obvezu posebnih dežurstava za liječnike primarne zdravstvene zaštite.

Iako protiv posebnih dežurstava vikendom i praznicima nemaju ništa protiv, iz KoHOM-a upozoravaju da nisu definirane smjernice, nisu potpisani Ugovori niti su definirani uvjeti na dežurstvima.

"Upozoravamo kako nas birokratskim dekretom šalju na teren, a da nam nije jasno rečeno jesu li i koliko dobro opremljene ordinacije u kojima dežuramo, imaju li EKG, pristup laboratoriju ili radiološkoj dijagnostici, ili ćemo mi liječnici primarne zdravstvene zaštite i dalje biti samo skretničari prema bolnicama? Zbog toga ćemo mjerodavnim institucijama uputiti prijedlog Ugovora o dežurstvima s jasnim pravilima.", ističu u priopćenju.

Bez propisane košarice usluga, vremenskih normativa, pristupa laboratorijskoj i radiološkoj dijagnostici i smjernica za rad postavlja se pitanje svrhe postojanja ambulanti za posebna dežurstva, upozoravaju u KoHOM-u. 

Obiteljski liječnici smatraju da je stabilnost zdravstvenog sustava ozbiljno narušena, posebice u krajevima gdje nije svima jednako dostupna kvalitetna zdravstvena zaštita. Pozvali su i predstavnike lokalne samouprave da preuzmu više odgovornosti za funkcioniranje zdravstvenog sustava u njihovim sredinama kroz opremanje ordinacija, organizaciju zdravstvene službe i dodatnim timovima. 


Reci što misliš!