Biznis

obiteljski smještaj

U Zadru poskupljuje paušal po krevetu

U Zadru poskupljuje paušal po krevetu
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Veliko zanimanje javnosti izazivaju izmjene Zakona o porezu na dohodak. Svi gradovi i općine moraju do kraja siječnja odlučiti koliki će paušal poreza na dohodak po krevetu plaćati iznajmljivači obiteljskog smještaja ili će građani plaćati najviši mogući iznos iznos.

Skoro 20 tisuća iznajmljivača obiteljskog smještaja u Zadru strahuje hoće li biti povećanja turističkog paušala.

Odgovor je - hoće!

Još se ne zna koliko, ali gotovo sigurno će iznajmljivači umjesto postojećih 300, plaćati više, kaže gradski pročelnik za gospodarstvo Ivica Katić:

- Pa najvjerojatnije da! Ali koliko ili što i po kojoj kategoriji, to ćemo još vidjeti.

Neslužbeno, po krevetu će se plaćati paušal od 500 kuna. Vrlo brzo će uslijediti e-savjetovanje s javnošću, a do kraja mjeseca će donijeti odluku i time izbjeći da automatizmom cijena skoči na čak 750 kuna:

- Ići ćemo na e-savjetovanje. Očekujemo da bismo već krajem tjedna trebali dati nacrt nove odluke na e-savjetovanje. Radimo na tome već nekoliko dana i očekujemo da ćemo donijeti doista jedan kvalitetan akt i da će naši građani, pogotovo oni koji se bave ovom djelatnošću, zadovoljni.

Vladajući razlog povećanja paušalnog poreza pravdaju činjenicom da on nije mijenjan već 14 godina, a otad su cijene iznajmljivanja itekako porasle. Potpuno suprotnog stava je predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadra i Zadarske županije, Daniel Radeta:

- Totalna greška! Jer u biti sav taj novac za unapređenje turističke ponude kroz investiranje u apartman će biti jednostavno novac za punjenje proračuna. Ionako su iznajmljivači u nekoj podređenoj poziciji jer se ide na ruku velikima, a mali su uvijek mali i s ovim će biti još manji.

A kako mali ne bi bili još manji nego kako bi se razvijali, u Benkovcu neće biti povećanja paušala u turizmu. Gradonačelnik Tomislav Bulić kaže kako će gotovo sigurno ostati na 150 kuna po krevetu:

- Ne želimo zapravo povećavati našim iznajmljivačima jer vidimo velike potencijale u razvoju turizma u našem prostoru i želimo ih potaknuti da idu dalje u tom smjeru, a poslije ćemo vidjeti ako bude prostora.

U Biogradu je, pak, prijedlog vlasti da se cijena kreće od 150 do 350 kuna, ovisno o gradskom području. Oporba traži niže iznose, a tim povodom je predala i peticiju koju je potpisalo 425 građana. Podsjetimo, sve jedinice lokalne samouprave moraju donijeti odluku do 31. siječnja ili će im građani plaćati maksimalni iznos turističkog paušala.


Reci što misliš!