Biznis

naši školji

Vrhunska ulja naših otočnih proizvođača predstavljaju se na Festivalu maslina u metropoli

Vrhunska ulja naših otočnih proizvođača predstavljaju se na Festivalu maslina u metropoli

I ove godine, od 22. do 24. veljače, Općina Preko, TZO Preko i TZM Ugljan sudjelovat će na 4. Festivalu maslina u Zagrebu, koji će se od 22. do 24. veljače održati na Zagrebačkom velesajmu.

– Maslinarski dio prezentirat ćemo vrhunskim maslinovim uljima naših otočnih proizvođača te proizvodima od maslinovog drveta. Predstavit ćemo i male otočne proizvođače nevezano uz vrstu proizvoda te posebno nositelje oznake Hrvatski otočni proizvod te turističku ponudu i manifestacije Dani maslinovog ulja Ugljan, utrke Gospodar otoka i Zadar Outdoor festival preko kojih se promovira i projekt Avantura otok – pješačke i biciklističke staze s odmorištima kao što je jedinstveni lokalitet antičke uljare u Mulinama i maketa Mulinskog tijeska, promocija ruralnog dijela otoka, sinergija ruralnog i aktivnog turizma. Na sajmu će se predstaviti i naša Klapa Basket te na taj način promovirati tradiciju klapskog pjevanja otoka Ugljana i dodatno uveličati naše predstavljanje na štandu, najavljuje Dražena Strihić, pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, razvoj i EU fondove u Općini Preko, te ističe kako će Općina Preko na Festivalu maslina u Zagrebu gostovati treći put zaredom, a ove godine prvi put i u natjecateljskom dijelu.

– Prijavili smo ove godine na analizu ulje dobiveno od maslina s javnih površina koje od lani koristimo upravo za ovakve ili slične promocije maslinarstva otoka Ugljana. Od privatnih maslinara ulja za analizu prijavili su i već nagrađivani maslinari Vojko Škopić i Nikša Ivanac iz Ugljana te se nadamo dobrim rezultatima na natjecanju,  dodaje Strihić.

Općina Preko bit će zastupljena i na stručnim skupovima na predavanju koje će zajedno održati prof. dr. sc. Đani Benčić i Mladen Lucin

Organizator 4. Festivala maslina u Zagrebuje je Zagrebački maslinarski institut, a suorganizatori su Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba i Zagrebački velesajam.

Cilj je festivala, najavljuju organizatori, educirati građane Zagreba i druge posjetitelje o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja i proizvoda od maslina te upozoriti na kvalitetu hrvatskih maslinovih ulja organiziranjem ocjenjivanja ulja (senzorska analiza, panel ocjenjivača) i prodajne izložbe.

Na izložbi i ocjenjivanju sudjelovat će maslinari iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, a u sklopu festivala bit će održan stručni skup kako za maslinare, tako i za širu publiku.

Na svečanoj večeri, koja će se održati u petak, 22. veljače, u restoranu Gastro Globus, bit će predstavljeni rezultati analize kakvoće ocjenjivanih ulja te dodijeljene diplome i medalje.


Reci što misliš!