Biznis

apsurd

Našli ste tuđu mrtvu mačku na svojem balkonu? Odvoz životinje ćete platiti 300 kuna

Našli ste tuđu mrtvu mačku na svojem balkonu? Odvoz životinje ćete platiti 300 kuna
Bojan Bogdanić

Zagrepčanina koji je na svojem balkonu našao uginulu mačku šokirao je odgovor Higijeničarske službe.

Dok se spremao na posao 32-godišnjak iz Zagreba ovoga je petka pogled iz spavaće sobe bacio prema terasi u prizemlju manje stambene zgrade i primijetio mačku čije je tijelo bilo u neobičnom položaju. 

''Mačak je 'spavao', licem okrenut prema dolje na hrpi kutija naslaganih na balkonu. Kada sam izišao na terasu shvatio sam da ne spava, već da je mrtav'', prepričao je mladić koji je žureći na posao tijelo ostavio na balkonu, ali se usput krenuo raspitivati među nadležnim službama što učiniti. Ubrzo se suočio s apsurdom.

Na službenim stranicama Grada Zagreba navedena su dva broja, jedan fiksnog, a drugi mobilnog telefona, na koja bi se trebala javiti Higijeničarska služba. Međutim, mobitel je bio konstantno isključen, a fiksni broj pozivatelja 'izbacivao' je prije prvog zvona.

Zagrepčanin je raspitujući se došao do saznanja da poslove uklanjanja životinjskih lešina s javnih površina u Zagrebu obavlja tvrtka iz Hrvatskog Zagorja. Do 2017. taj posao obavljala je Veterinarska stanica Grada Zagreba, no neugodan posao uklanjanja strvina tada je dan Veterinarskoj stanici Zlatar Bistrica, piše Jutarnji list koji je razgovarao s mladićem.

Ljubazni djelatnik iz Veterinarske stanice Zlatar Bistrice brzo ga je uputio: ''Dakle, nema nikakve veze je li to vaša ili nečija tuđa mačka, s obzirom na to da se nalazi na vašem balkonu - radi se o privatnom posjedu. Da je na cesti, odnosno javnoj površini, onda bi odvoženje bilo besplatno. No, kada je privatni posjed u pitanju, naplaćujemo dolazak po kilometraži. U vašem slučaju to bi iznosilo oko 300 kuna'', objasnio mu je glas s druge strane.

''Bilo mi je apsolutno nevjerojatno da moram platiti 300 kuna za nečiju mačku koja je došla umrijeti u moje dvorište. Kako sam ja kriv za to? A po zakonu lešinu ne smijem baciti u kontejner, niti zakopati, zbog straha od zaraze. Iskreno, i mene je strah radi mojih mačaka, nije mi baš svejedno jer tko zna od kakve je bolesti taj mačak uginuo i može li se prenijeti mojim macama. Zato sam nazvao službe, kako propisuje zakon. No, sada ću morati platiti'', kazao je 32-godišnjak, koji je potom nazvao nekoliko veterinarskih ambulanti i dobio 'praktičan savjet' koji samo dokazuje svu apsurdnost ovog slučaja.

''Da, odvoženje vam se naplaćuje ako je strvina pronađena na privatnom posjedu. Ali možete mačku jednostavno odgurati par metara na cestu i onda neka netko drugi, naprimjer supruga, nazove istu službu i kaže da je lešina pronađena na javnoj površini'', glasio je savjet. Drugim riječima - čini se da je problem riješen, ali apsurd ostaje.


Reci što misliš!