Biznis

bespovratna sredstva

Aglomeracije Preko-Kali i Pašman-Tkon: Projekti koje će podržati EU

Aglomeracije Preko-Kali i Pašman-Tkon: Projekti koje će podržati EU

Dalmacija će se, počevši već od projekata koji su u tijeku pa do 10 godina - poprilično prekopati, čime će se riješiti najvažniji komunalni problem odvodnje i vodoopskrbe s ogromnim iskorakom.

U velikom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, zamjenik direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović najavio je, između ostaloga,  velike komunalne projekte u Dalmaciji koji se sufinanciraju novcem EU fondova, a među njima su  i aglomeracije Preko – Kali te Pašman – Tkon.

– Među projektima za koje su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava su projekti Šibenik, Nin-Privlaka-Vrsi i Betina-Muter, ukupne vrijednosti oko 840 milijuna kuna. Već su aplicirani ili se uskoro očekuje aplikacija za dodjelu bespovratnih sredstava, meni je draži izraz “bespovratnog novca”, i to za projekte: naravno, meni srcu blizak Dubrovnik, potom Sinj, Kaštela-Trogir, Split-Solin, Imotski, Zadar, Trilj-Otok, Jelsa-Vrboska-Stari Grad, Metković i Ploče, ukupne vrijednosti približno 5,4 milijarde kuna. Za sve ove projekte u 2019. očekujemo raspisivanje natječaja za izvođenje radova.

Projekti u pripremi, odnosno oni kojima nedostaje još malo do pune spremnosti i čije natječaje možemo očekivati u 2020. ili 2021. godini su: Biograd, Vir, Preko-Kali, Blato-Smokvica-Brna, Vela Luka, Vodice-Tribunj (II faza), Dugi rat, Omiš, Pirovac-Tisno-Jezera, Rogoznica, Makarska, Pašman-Tkon, zasebni projekt vodoopskrbe Zadar, sve u vrijednosti oko 3,3 milijarde kuna.

U skupinu započetih projekata ili novih projekata koji će se financirati od 2021. nadalje, kako budu spremni s dozvolama i drugom dokumentacijom, spadaju Orebić, Primošten, Korčula, Lumbarda, Janjina, Župa dubrovačka, Makarsko primorje, Zadarsko zaleđe sa aglomeracijama uz Karinsko, Novigradsko more i podvelebitski kanal, Pag-Povljana-Kolan, Brač, Hvar, Muć, Marina-Vinišće, Bilice, Ugljan, Opuzen i Cavtat.

Samo izrada studijsko-projektne dokumentacije, ističe Dujmović, za navedene projekte iznosit će blizu 100 milijuna kuna, dok će se vrijednost radova zasigurno iskazivati u milijardama kuna.

Možemo reći da će se Dalmacija, počevši već od projekata koji su u tijeku pa do 10 godina poprilično prekopati, čime će se riješiti najvažniji komunalni problem odvodnje i vodoopskrbe s ogromnim iskorakom i u očuvanju prirode, naših rijeka i mora…

Podsjetimo, ukupna vrijednost projekta Aglomeracije Preko – Kali nakon provedenog postupka javne nabave iznosi 1,924 milijuna kuna bez PDV-a, od čega se 85 posto financira bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske Unije preko Hrvatskih voda, a s oko 180 tisuća kuna projekt će sufinancirati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.  Partneri u projektu su općine Preko i Kali, odnosno općinske komunalne tvrtke Otok Ugljan d.o.o. i Hripa d.o.o.


Reci što misliš!

 Izdvojeno