Biznis

naši školji

U svim otočnim općinama paušalni porez za iznajmljivače ostao isti

U svim otočnim općinama paušalni porez za iznajmljivače ostao isti
Grgo Jelavic/PIXSELL

Sljedeći tjedan, 31. siječnja, posljednji je dan kada jedinice lokalne samouprave moraju donijeti odluku o visini paušalnog poreza za iznajmljivače u turizmu. U suprotnom, prema novome zakonu, visina paušalnog poreza po krevetu bit će 750 kuna.

Većina općina već je donijela odluku, a u nekima su one, kako doznajemo, samo stvar formalnosti koja će se “blagosloviti” na sjednicama općinskih vijeća u sljedećih tjedan dana ili, u slučaju Zadra, Gradskog vijeća.

Kao što su i najavili, općinski vijećnici u svim jedinicama lokalne samouprave podržali su odluke da se visina paušalnog poreza ne mijenja, odnosno ostaje ista kao i prethodnih godina.

Na području Općine Tkon iznajmljivači će plaćati kao i dosad, u naselju Tkon 255 kuna po krevetu, odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, a u Ugriniću 210 kuna. Isti iznos ostao je i za smještaj u jedinici za robinzonski turizam – za naselje Tkon 297,50 kuna, a za naselje Ugrinić 245 kuna.

Općinsko vijeće Općine Pašman jednoglasno je donijelo odluku da visina paušala ostane nepromijenjena, pa će iznajmljivači u mjestima koja se nalaze u tzv. turističkom razredu B – Kraj, Barotul, Neviđane, Dobropoljana, Banj, Ždrelac i Pašman/Mali Pašman plaćati 255 kuna, a iznajmljivači u Mrljanama, koje su u turističkom razredu C, 210  kuna.

U Općini Kukljica visina paušala također ostaje ista, 300 kuna po smještajnoj jedinici, u Kalima službena odluka još nije donesena, ali kako doznajemo, na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća 29. siječnja trebalo bi biti potvrđeno da  visina paušala ostane ista – 255 kuna po krevetu.

059ba22cfc0ec5f0b54f38d2f91578bd.jpg?v=2Visina paušala neće se mijenjati ni u Općini Preko: Ugljan – 300 kuna, Sestrunj 150 – kuna, Poljana – 255 kuna, Rivanj – 210 kuna, Lukoran – 255 kuna, Preko – 300 kuna i Ošljak – 210 kuna. Izuzetak je Sutomišćica koja je dosad bila u turističkom razredu C, a od ove je godine u turističkom razredu B pa će za iznajmljivače u Sutomišćicu paušal po krevetu iznositi 255 kuna.

Prema najavama Branka Dukića, gradonačelnika Zadra, koji u “administrativnom vlasništvu” ima osam otoka, za privatne iznajmljivače na Silbi paušal će ostati 300 kuna, na Istu, Molatu, u Malom i Velom Ižu plaćat će 255 kuna, na Olibu, u Brguljama, Zapuntelu i na Premudi 210 kuna, a paušal od 150 kuna plaćat će iznajmljivači na Ravi.

I u Općini Sali visina paušala nije se mijenjala, pa će iznamljivači u Božavi plaćati 300 kuna po krevetu, u Salima 255, za Brbinj, Luku, Savar, Veli Rat, Verunić, Zaglav i Žman iznosi 210 kuna, a u Solinama, Dragovama i na otoku Zverincu privatni iznajmljivači plaćat će 150 kuna po smještajnoj jedinici.

Podsjetimo, 21. studenoga 2018. godine u Saboru je izglasan Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, a od 2. siječnja u primjeni je i Pravilnik o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu. Hrvatska Vlada ostavila je na volju jedinicama lokalne samouprave da se izjasne hoće li povećati iznos paušala poreza na dohodak po svakom turističkom krevetu ili ne, odnosno da do 31. siječnja donesu odluku o visini paušalnog poreza, pišu Naši školji.


Reci što misliš!