Biznis

rezultati ankete

Sve veći nedostatak radne snage i u Zadarskoj županiji, osobito u turizmu i ugostiteljstvu

Sve veći nedostatak radne snage i u Zadarskoj županiji, osobito u turizmu i ugostiteljstvu
Goran Kovačić/Pixsell

Zbog nedostatka radne snage kvota uvoza stranih radnika svake je godine sve veća. S nedostatkom radne snage suočava se i Zadarska županija, posebno u turizmu i graditeljstvu. Pokazuje to i anketa o potrebama zapošljavanja stranih radnika koju svake godine provodi Hrvatska gospodarska komora.

"Iako je na zadarskom području anketu ispunio tek mali broj tvrtki, u odnosu na prethodne godine taj je broj ipak značajno porastao", ističe Denis Ikić direktor zadarske Gospodarske komore.    

"Ali je vrlo znakovito da je to nekoliko puta više nego što bi se ranije javljalo na ankete o potrebama radne snage iz područja naše županije, kada se javljalo otprilike od 5 do 6-7 tvrtki, a sada je 27 tvrtki odgovorilo. I zanimljivo je da su iskazali potrebu za preko 700 radnika."

U kojim djelatnostima?

"Najviše je bilo u turizmu i ugostiteljstvu, nešto malo u graditeljstvu."

Zanimljivo je da je osim predvidljive potražnje za radnicima u turizmu i građevini velika potražnja za radnicima u riboprerađivačkom sektoru: 

"Ta je potreba za radnicima i u marikulturi i ribarstvu zaista velika, 60-tak ih se traži u prerađivačkoj industriji, onda imamo radnika za akvakulturu 30-tak, znači kad to sve zbrojite to su za naše relativno malo gospodarstvo značajne brojke."

Iako je riječ o malom broju zadarskih tvrtki koje su ispunile anketu, prema broju radnika koje samo one traže, vidljivo je koliki je deficit radnika na našem području. Pokazuje to i  ogroman skok oglašenih slobodnih radnih mjesta na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje posljednjih godina. Dok je tako 2012. bilo oglašeno 4.900 slobodnih radnih mjesta, prošle godine taj je broj narastao na 9.300. A jedan od razloga zašto zadarski poslodavci teško dolaze do radnika sigurno je i u sporom rastu plaće. Tako je prema podacima FINE 2017. godine neto plaća najmanje porasla upravo u Zadarskoj županiji, samo 0,9 posto, dok je u nama susjednoj Šibensko kninskoj županiji porasla za gotovo 10 posto.


Reci što misliš!