Biznis

podaci fine

Na otocima najviše poduzetnika uspješno u djelatnosti turizma

Na otocima najviše poduzetnika uspješno u djelatnosti turizma

Analiza poduzetnika otočne Hrvatske prema djelatnosti poduzetnika, pokazala je da su i u 2017. godini najbrojniji poduzetnici u području djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (903), koji su ostvarili najveći ukupan prihod (gotovo 2,7 milijardi kuna), što je 25,6 % ukupnih prihoda poduzetnika otočnih područja.

Slijede poduzetnici u području djelatnosti G - Trgovina na veliko i malo (656), s 2,2 milijarde kuna ili 21,3 % ukupnih prihoda te poduzetnici u području djelatnosti F – Građevinarstvo (472), s 1,4 milijarde kuna, što je 13,7 % ukupnih prihoda poduzetnika s otočnih područja, objavila je FINA.

Kod poduzetnika u djelatnosti I – Djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (903 poduzetnika), bilo je najviše zaposlenih (6585), što je 30,6 % od ukupnog broja zaposlenih u svim djelatnostima.

Ova skupina poduzetnika ostvarila je i najveće prihode, a među njima, prema kriteriju ukupnoga prihoda, najbolja su hotelsko-turističke tvrtke iz Malog Lošinja, Hvara i Raba, JADRANKA HOTELI d.o.o., SUNČANI HVAR d.d. iIMPERIAL d.d.

Promatrano prema veličini poduzetnika, najbrojniji su mikro poduzetnici s 92,0 % udjela u ukupnom broju poduzetnika registriranih na promatranom području.

Osim navedenog, isti sudjeluju s najvećim udjelom u dobiti razdoblja (42,7 %) te zapošljavaju i najveći broj radnika, 33,8 % od ukupnog broja zaposlenih na području otočnih gradova i općina.

Devet je velikih poduzetnika sa sjedištem na području otočne Hrvatske, jedan je u području trgovine (TRGOVINA KRK d.d.), jedan u području građevinarstva (GP KRK d.d.), jedan u prerađivačkoj industriji (SARDINA d.o.o.) i jedan u području prijevoza putnika (AUTOTRANS d.o.o.), dok je preostalih šest u području djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.


Reci što misliš!