Biznis

zadovoljni novom mjerom

Zadarski umirovljenici rado će prihvatiti mogućnost zapošljavanja

Zadarski umirovljenici rado će prihvatiti mogućnost zapošljavanja

Mogućnost masovnijeg zapošljavanja umirovljenika na pola radnog vremena, koja se poslodavcima otvara od početka ove godine, trebala bi donijeti pozitivne pomake na hrvatskom tržištu rada. U HGK predviđaju kako bi izmjene zakona mogle dovesti do zapošljavanja 100 000 umirovljenika.

Ova mjera mogla bi  ne samo olakšati kronični problem nedostatka domaće radne snage, već što je i važnije, omogućiti našim umirovljenicima dostojanstveniji život:

"Oni umirovljenici koji imaju manje mirovine, a osjećaju se sposobnim za rad to će objeručke prihvatiti. Mislim da je to jedna hvalevrijedna odluka Vlade i Ministarstva, da se zdravim i vitalnim umirovljenicima koji  se osjećaju sposobnim za rad da poprave svoj kućni budžet." ,komentira Milivoj Dujela predsjednik Matice umirovljenika Zadarska županije. A angažiranje umirovljenika već je uobičajena praksa zadarske bolnice kaže zamjenik ravnatelja Edi Karuc:

"Mi u bolnici već duže vrijeme imamo nekakva iskustva za zapošljavanje naših umirovljenih liječnika. Lani smo u 2018. zaposlili 7 liječnika, a ove godine 2 liječnika. Oni rade zasada samo 4 sata dnevno, i oni nama značajno pomažu u svakodnevnom radu. I mi doista nemamo ništa protiv, ne samo što se tiče liječnika nego i svih drugih zanimanja. Ja sam osobno stava da doista nema zapreke, ako čovjek želi i ako može raditi zašto ne bi radio. "

Mjeru kojom se omogućuje rad umirovljenicima do 4 sata dnevno uz zadržavanje isplate pune mirovine nedavno je pozdravila i Hrvatska udruga turizma. 

Inače, u Hrvatskoj je zaposleno oko 4 posto osoba starijih od 65 godina, dok je europski prosjek 10 posto. Zbog nedostatka radne snage koji prijeti Europi  i starenja stanovništva taj će se udio značajno povećati u budućnosti. Podsjećamo, od 1. siječnja ove godine  proširila se mogućnost zapošljavanja umirovljenika na pola radnog vremena, uz nastavak primanja pune mirovine. Umirovljenici koji tako skupe najmanje dvije godine novog staža mogu tražiti i novi izračun mirovine. Do sada je rad na pola radnog vremena bio dozvoljen samo osobama koje su otišle u starosnu mirovinu, no, od početka godine na pola radnog vremena mogu se zaposliti i osobe koje su otišle u prijevremenu mirovinu.


Reci što misliš!