Biznis

green relief inc

U Kanadi kombinacijom uzgoja ribe i kanabisa vode najsuvremeniju farmu

U Kanadi kombinacijom uzgoja ribe i kanabisa vode najsuvremeniju farmu
Youtube Screenshot

Kanadska kompanija kombinacijom uzgoja slatkovodne ribe i kanabisa želi omogućiti veću proizvodnju medicinskog kanabisa nego obično

Možete li zamisliti postrojenje ukopano u zemlju i okruženo poljoprivrednim zemljištem? Jedna od takvih najsuvremenijih akvaponskih farmi nalazi se u južnom Ontariju gdje tvrtka Green Relief koristi filtrirani riblji otpad za gnojenje biljaka, istovremeno čisteći vodu za ribe, prenosi Reuters.

Kanadska kompanija Green Relief Inc kombinacijom uzgoja slatkovodne ribe i kanabisa želi omogućiti veću proizvodnju medicinskog kanabisa nego obično. Planiraju izaći na burzu i napraviti globalnu ekspanziju.

Poljoprivreda budućnosti

Inače, iz tvrtke ističu kako su jedini svjetski licencirani proizvođač koji uzgaja medicinski kanabis na spomenuti način, procesom bez upotrebe pesticida, za koji im je trebalo neko vrijeme da ga razviju. Postrojenje je ukopano u brdo i jedino je vidljivo po opremi za ventilaciju koja strši iz zemlje.

"Ovo je poljoprivreda budućnosti. Ako ne prigrliš sada tehnologije održive poljoprivrede završit ćeš kao dinosaur", naveo je za Reuters Warren Bravo, suosnivač kompanije koju je izgradio s prijateljem Stevom LeBlancom 2013. godine.

Bolje od tradicionalnih metoda

Svakih pet tjedana u Green Reliefu se čisti jedan od 16 spremnika s ribom, prilikom čega se donira oko 300 tilapija dobrotvornoj udruzi Second Harvest, koja dostavlja ribu kuhinji prihvatilišta za beskućnike.
 

Njihov zatvoreni sustav akvaponike uzgaja istovremeno 6.000 riba tilapija i 4.500 biljaka, pri tom trošeći 90 posto manje vode od tradicionalnog načina. Količina uzgojene konoplje pritom je 10 do 20 posto veća od uzgoja tradicionalnom metodom, ustvrdio je Bravo. 

"Kanada je trenutno u vrlo sretnoj poziciji. Možemo preuzeti vodeću ulogu u potpuno novoj industriji", naveo je osvrnuvši se i vodeću ulogu Kanade u legalizaciji kanabisa u rekreativne svrhe, koja se dogodila u listopadu 2018.  godine.

U suradnji s partnerima Green Relief također gradi postrojenja u Thunder Bayu, Ontariju i Halifaxu, Nova Scotia. Svako od njih će proizvoditi oko 20,000 kilograma godišnje. Do sada su privatni investitori uložili 18 milijuna kanadskih dolara, a tvrtka želi privući daljnje investicije izlistavanjem dionica na kanadskoj burzi, a možda i Nasdaqu, prenosi Reuters.


Reci što misliš!