Biznis

novo poskupljenje

Od travnja veća cijena plina, Vlada će možda smanjiti PDV

Od travnja veća cijena plina, Vlada će možda smanjiti PDV
Ilustracija/ivica Galovic/Pixsell

Vlada je analizirala smanjenje PDV-a na isporuku plina što bi značilo da bi državni proračun bio manji za 250 do 300 milijuna kuna

S 2019. stiglo je i dugo najavljivano Vladino smanjenje PDV-a na određenu hranu, ali i dječje pelene i lijekove, a niža stopa PDV-a od 13 posto plaća se i na usluge odvoza smeća, isporuku vode i električne energije.

Dio usluga, poput isporuke plina ili toplinske energije, i dalje se oporezuje po stopi od 25 posto, iako je i tu riječ o cijenama koje se administrativno određuju i eventualno bi smanjenje stope PDV-a u potpunosti završilo u kućnim budžetima hrvatskih građana. 

Razmatra se daljnje rasterećenje građana

Takvo će administrativno određivanje cijena plina biti na snazi do 2021. godine kad slijedi liberalizacija. Iako se cijene određuju administrativno, od 1. travnja slijedi poskupljenje plina od deset posto.

Sugovornici iz Vlade Novom listu su kazali da razmatraju daljnje rasterećenje građana kad je u pitanju PDV te da se u sklopu toga analizira i smanjenje PDV-a na isporuku plina što bi značilo da bi državni proračun bio manji za 250 do 300 milijuna kuna, ali i manje režije za oko 600 tisuća kućanstava u Hrvatskoj.

"Razmatramo i tu mogućnost, jednako kao što smo prije odluke analizirali smanje stope PDV-a na električnu energiju", kazao je za Novi list sugovornik iz Vlade. Ideja o smanjenju PDV-a na isporuku plina za Vladu nosi i političke poene jer je riječ o cijeni koja se administrativno određuje pa dio uštede neće ostati trgovcima, nego se u potpunosti prelijeva na krajnje korisnike.

Smanjenjem PDV-a anulirali bi poskupljenje plina

Praksa Ministarstva financija dosad je bila da primjena poreznih pravila počinje s prvim danom godine, pa prema toj praksi ni eventualna odluka Vlade o sniženoj stopi PDV-a ne bi stupila na snagu prije početka sljedeće godine.

To znači da smanjenje PDV-a ne bi spriječilo povećanje računa za plin nakon 1. travnja, a sugovornici iz Vlade za Novi list su istaknuli da bi možda trebalo napraviti iznimku i smanjenjem PDV-a anulirati poskupljenje plina.


Reci što misliš!