Biznis

panel rasprava

Pred kojim izazovima i mogućnostima stoje djelatnici u turizmu?

Pred kojim izazovima i mogućnostima stoje djelatnici u turizmu?

S ciljem pružanja odgovora na ključna pitanja vezana uz sadašnjost i budućnost ljudskih potencijala i tržišta rada u turizmu, Ministarstvo turizma je u utorak 12. veljače 2019. godine organiziralo konferenciju „TURISTIČKI DJELATNIK: Izazovi i mogućnosti“.

Konferenciju su pozdravnim govorima otvorili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar turizma Gari Cappelli, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, predsjednica HUP-a Gordana Deranja te predsjednik HGK Luka Burilović.

„U zemlji iznimnog turističkog potencijala kao što je Hrvatska, napore i dostupne resurse usmjeravamo prema edukaciji, aktivaciji i popularizaciji turističkih i ugostiteljskih zanimanja. Zbog toga sam iznimno zadovoljan što ćemo putem Regionalnih centara kompetentnosti osigurati kvalitetnu i suvremenu izobrazbu kadrova za turizam i ugostiteljstvo, uz aktivnu potporu i suradnju vrhunskih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora. Vjerujem kako ovim projektom kreće novo doba za ljudske potencijale u turizmu na korist zaposlenika koji će dobiti vrhunsko znanje sukladno suvremenim trendovima na tržištu, ali i poslodavaca koji će dobiti kvalitetnu radnu snagu s praktičnim iskustvom“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ovom je prilikom izjavio sljedeće: „Zadovoljstvo mi je da akcijama koje smo ministar Cappelli i Zavod za zapošljavanje proveli osiguravamo maksimalnu domaću radnu snagu za poslove turizma. Zadovoljstvo mi je da smo provedbom mirovinske reforme omogućili i rad umirovljenicima. Cilj nam je maksimalno aktivirati domaću radnu snagu i podsjećamo da smo u trećem godišnjem anketiranju radnika nedavno ustvrdili da je 20 tisuća njih zainteresirano zarad u turizmu i za njih smo organizirali Dane poslova u turizmu.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić zaključuje sljedeće: „Vlada čini sve u njenoj moći da kroz zakonska rješenja, od poreznih olakšica, do europskih fondova olakša poslovanje tvrtkama i veću zaposlenost. Moramo prije svega uložiti u edukaciju u obrazovni sustav i tu možemo napraviti najveći iskorak. Centri kompetencija koje radimo u sektoru turizma, njih šest, će zasigurno u tome pomoći kao i stipendije koje se daju na razini srednjih  škola, ali prije svega promocija zanimanja koja moraju biti privlačnija našim srednjoškolcima. Ne možemo danas riješiti probleme ali jednom ustrajnom politikom koju ova Vlada već ima to je moguće riješiti.“

Nakon pozdravnih govora uslijedila je prva panel diskusija „Kako privući i zadržati turističkog djelatnika?“ na kojoj su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ružica Hrga, direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić te Dominik Walch, Institute for Advanced Studies, Beč.

Program je završio drugom panel diskusijom „Upravljanje ljudskim potencijalima – obrazovanje za turizam“ u kojoj su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu turizma  Frano Matušić, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, posebna savjetnica ministra rada i mirovinskog sustava Ivanka Springer, Ivo Bilić, predstavnik regionalnog centra kompetentnosti - Split, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove Ivana Budin Arhanić, Valamar Riviera d.d. te Katarina Bevanda, vlasnica francuske slastičarnice Miss Delice. Kao dugoročno rješenje problema radne snage u turizmu, predstavljeni su Regionalni centri kompetentnosti u turizmu koji će djelovati u šest gradova, Zaboku, Splitu, Osijeku, Opatiji, Puli i Duborvniku.

Cilj konferencije bio je razgovarati o trenutnom stanju na tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, potrebama poslodavaca i tržišta rada pri zapošljavanju i (daljnjem) obrazovanju sadašnjih i budućih djelatnika u području turizma. Također predstavljeni su koncepti i aktivnosti regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, analizirana su zanimanja budućnosti u turizmu te su predstavljena nastojanja EU fondova za zapošljavanje i obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva.  

Konstruktivna rasprava između dionika konferencije polučila je i konkretne zaključke i mjere koje se prvenstveno temelje na zajedničkom angažmanu i sinergiji rada svih dionika u turizmu.

Uz unapređenje kvalitete uvjeta rada kao osnovnog postulata, zajednički cilj dionika trebalo bi biti poticanje cjelogodišnjeg zapošljavanja i cjelogodišnjeg turizma, boljeg povezivanja gospodarstva sa tržištem rada te pružanje mogućnost kvalitetnog i stručnog obrazovanja mladih u ovom sektoru. Kroz panel rasprave također je istaknuta nužnost pojednostavljenje modela zapošljavanja stranaca te uvođenja fleksibilnijeg modela za zapošljavanje stranih radnika kada se dokaže da na hrvatskom tržištu nema raspoložive radne snage te smanjenja administrativnih prepreka u postupku zapošljavanja stranaca unutar kvotnog sustava. Isto tako, na konferenciji je najavljena uspostava državnog inspektorata koji ima za cilj suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

Cilj rada inspektorata koji će djelovati od travnja ove godine jest postići veću kontrolu primjene minimalnih plaća u ugostiteljstvu te utvrđivanje nepravilnosti u poslovanju za koje će inspektori moći prekršiteljima izdati opomenu (ne kaznu) i rok u kojem može ispraviti utvrđene nepravilnosti u poslovanju.

Ministarstvo turizma, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje obvezali su se za osmišljavanje novih akcija u cilju popularizacije zanimanja u turizmu i aktivacije domaće radne snage kao i za nastavak već tradicionalnih Dana poslova u turizmu.

U cilju popularizacije zanimanja i aktiviranja mladih za sektor turizma i ugostiteljstva, Ministarstvo turizma će pak pojačati sufinanciranje, tj. povećati broj stipendija za učenike i studente koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma.

 

Reci što misliš!