Biznis

akcijski plan

Država sprema poticaje za nove hladnjake i perilice, provjerite tko ima pravo na njih

Država sprema poticaje za nove hladnjake i perilice, provjerite tko ima pravo na njih
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Robert Anic/PIXSELL/Goran Jakus/PIXSELL

Vlada je prošlotjednoj sjednici donijela Akcijski plan za energetsku učinkovitost i borbu protiv energetskog siromaštva nakon što je utvrđeno da status ugroženih kupaca energije ima oko 50.000 kućanstava.


Riječ je o kućanstvima u stambenim zgradama i u prostorima prosječne površine 70 kvadrata koji još uvijek imaju hladnjake i perilice za rublje starije od 20 godina

Država će energetski siromašnim kućanstvima financirati zamjenu hladnjaka proizvedenih između 1989. i 2000. godine efikasnijim hladnjakom energetskog razreda A +, a financirat će se i zamjena perilica rublja proizvedenih između 1970. i 1975. godine novim perilicama, takođerenergetskog razreda A++. Treba znati da će ova mjera biti kontinuirano na snazi do 2026. godine, javlja Novi list.

No Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će provoditi ovu mjeru, neće stati samo na perilicama i hladnjacima. Previđa se da će u oko 60 posto energetski ugroženih kućanstava biti obnovljene fasade dok će u preostalih 40 posto biti implementirane mjere jednostavnog poboljšanja energetske učinkovitosti.

To znači da će im se pomoći zamjenom pet žarulja LED rasvjetom, ugradnjom štednih filtara u slavine za pranje posuđa, ugradnjom štednih tuš slušalica te brtvljenjem prozora i vrata. Od ostalih mjera navodi se kako će se pomagati unaprjeđenje ili zamjena postojećih sustava grijanja kako bi se oni koji se griju na struju ili lož ulje grijali isplativije i čišće.

Osim toga, gradovi s po više od 30.000 stanovnika od 2019. uz pomoć Fonda mogu otvoriti centre za savjetovanja i obuku koji bi energetski siromašnim kućanstvima trebali pomoći pri dobivanju svih navedenih mjera.

 

Vladin akcijski plan predviđa i mjere koje će doprinijeti smanjenju gužve na cestama pa će se uvesti tehnologija koja bi vozačima javljala gdje ima slobodnih parkirnih mjesta na javnim površinama i garažama dok će semafori na velikim križanjima pokazivati koliko će trajati crveno svjetlokako bi vozači mogli gasiti automobile.

Novi list piše kako bi trebala biti uvedena i car-sharing shema kao najam električnih ili hibridnih vozila u gradovima, tako da se vozilo unajmi zaprijevoz od točke A do točke B, bez traženja parkinga. Planom se predlaže sukcesivno uvođenje do sto električnih i/ili plug-in hibridnih vozila godišnje u najvećim gradovima ove i iduće godine.

Na smanjenje potrošnje fosilnih goriva i gužve u prometu, ali i na zdravlje građana trebalo bi utjecati i, kaže plan, uvođenje sustava javnih gradskih bicikala u deset gradova. Trenutačno su u funkciji 283 bicikla na 44 terminala u Zagrebu, Ivanić Gradu, Slavonskom Brodu, Karlovcu, Brinju, Gospiću, Zadru, Šibeniku, u Makarskoj i na Lastovu. Do kraja ove godine javno dostupno bi trebalo biti oko 700 bicikala na stotinu terminala u cijeloj Hrvatskoj.


Reci što misliš!