Biznis

ministarstvo graditeljstva

Općini Preko pola milijuna kuna za energetsku obnovu općinske zgrade

Općini Preko pola milijuna kuna za energetsku obnovu općinske zgrade

Ministarstvo graditeljstva dodijelilo je Općini Preko bespovratnih 586.324 kuna za energetsku obnovu općinske zgrade.

Rezultat je to javnog poziva “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”, na koji je Općina Preko prijavila projekt energetske obnove općinske zgrade vrijedan 1,487.106 kuna.

– Energetska obnova općinske zgrade obuhvatit će promjenu fasade i postavljanje novoga sustava grijanja i hlađenja, i to središnje jedinice koja će biti smještena na krovu, što znači da će se sa zgrade maknuti postojeći klima-uređaji. Prozori su svi novi, tako da tu nećemo imati troškova, a ušteda na računima za grijanje i hlađenje na ovakvim zgradama nakon energetske obnove iznosi između 40 i 50 posto, objašnjava Brižić te navodi da će s iznosom koji je odobrilo Ministarstvo graditeljstva biti pokriveno oko 40 posto procijenjenih vrijednosti radova.

Ali, kako najavljuje načelnik, Općina Preko projekt energetske obnove prijavit će i na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, što bi također trebalo pokriti oko 40 posto troškova, a preostalih 20 posto osigurano je u općinskom proračunu za 2019. godinu.

– Za 15-ak dana potpisat ćemo ugovor s Ministarstvom graditeljstva, odmah poslije toga projekt ćemo prijaviti na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i ako sve bude kako smo planirali, provesti natječaj javne nabave te na proljeće započeti s radovima. Inače, rok za dovršetak energetske obnove je 24 mjeseca od potpisivanja ugovora, dodaje Brižić.

Projektnu dokumentaciju i prijavu radila je zadarska tvrtka Nova Suha d.o.o., koja već ima velikog iskustva na sličnim projektima energetske obnove na zadarskom području.

Na javnom pozivu Ministarstva graditeljstva prošao je i projekt Psihijatrijske bolnice Ugljan – obnova upravne zgrade, nekih odjela i dijela koji se odnosi na domski smještaj, vrijedan oko 20 milijuna kuna bez PDV-a.

Na poziv Ministarstva graditeljstva stiglo je 759 prijava (448 prijave u prvom krugu do 5. veljače 2018. i 311 prijava u drugom krugu do 5. rujna 2018.) a ukupni zatraženi iznos bespovratnih sredstava iznosi gotovo 1,34 milijarde kuna.

Poziv za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora je raspisan potkraj 2017. godine.. Raspoloživa alokacija iz Europskog fonda za regionalni razvoj po ovom pozivu tada je iznosila 380 milijuna kuna. Zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodjelu u vrlo je kratkom razdoblju dosegnuo 200 posto od ukupnog raspoloživog iznosa te je poziv privremeno obustavljen od 5. veljače 2018. do 4. rujna 2018. Odluka o povećanju alokacije, kojom je ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru poziva povećan sa 380 milijuna kuna na više od milijardu kuna, donesen je 26. srpnja 2018.


Reci što misliš!