Biznis

aggra

Istraživanje: Jesmo li spremni za opskrbu kruzera?

Istraživanje: Jesmo li spremni za opskrbu kruzera?

Na tragu plana lokalnog vodstva da luka Gaženica sutra postane matična luka za kruzere - AGRRA kreće u provedbu detaljnog istraživanja. Cilj je dobiti što jasniju sliku, otkriti s kolikim resursima raspolažemo, te doznati kako to tržište funkcionira vani, točnije u Veneciji i Barceloni.

Inače, u javnosti su na spomen ovog plana već poznate kritike i bojazni kako lokalni poljoprivrednici neće biti u stanju odgovoriti zahtjevima velikih brodara, odnosno kako će sva roba na kraju biti uvezena.

Priča je to koja na papiru uvijek zvuči dobro - mega kruzer koji stoji u luci i treba napuniti svoje zalihe robe, a s druge strane naši poljoprivrednici koji se često žale na plasman proizvoda.

O tome se puno govori - no bez podrobnijih podataka i analiza, zato u ispitivanje terena kreće Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije -  AGRRA. 

Ravnatelj Agencije Vladimir Kovačević: 

- Htjeli smo vidjeti koliko potencijal leži u našem zaleđu kada je u pitanju luka Gaženica, mislimo naravno na potencijalne brodove koji bi se tu opskrbljivali, da vidimo s čime sve raspolažemo, kolike su nam količine. 

Neće se otkrivati topla voda, po iskustva se odlazi i u najpoznatije svjetske luke. 

Preko međunarodnih veza, idemo se uvjeriti kako to rade Venecija i Barcelona. Vjerujem kako ćemo već u rujnu imati konkretne brojke i rezultate - kaže nam ravnatelj AGRR-e  Vladimir Kovačević koji je uvjeren kako će poslovne prilike za naše poljoprivrednike tu uvijek biti. Sigurno da nabavu za takve brodove rade veliki dobavljači, no oni će otkupljivati jer njima je najlakše povrće, voće, određene prerađevine, maslinovo ulje, sir, potencijalno meso - sve to uzimati iz tu lokalne baze. 

Iz Agrre ovom prilikom najavljuju i još jedan strateški projekt - koji bi trebao osnažiti našu poljoprivredi. Plan je osnivanje poljoprivrednog Centra u Zemuniku, čeka se ministar državne imovine koji će u tu svrhu darivati zemlju. Tu bi sutra našim poljoprivrednicima na raspolaganju trebala biti najmodernija tehnologija, a sve u cilju izučavanja moderne proizvodnje.


Reci što misliš!