Biznis

#nekretnine

Novogradnja podiže prosječnu cijenu stanova i u Zadru

Novogradnja podiže prosječnu cijenu stanova i u Zadru
Boris Kačan

Podaci oglasnika Crozilla pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene stanova tijekom siječnja bile za 1,1 posto više no mjesec ranije, dok su u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle za 8,4 posto.

U brojnim su gradovima uz more i u siječnju cijene stanova bile više od prosječnih, pa je iznos veći od 2000 eura za kvadratni metar postao učestala pojava.

Prosječna tražena cijena kvadrata stana tijekom siječnja je u Umagu iznosila 2088 eura, u Šibeniku 2109 eura, a u Zadru 2551 euro. Mala razlika zabilježena je u Splitu u kojem se za kvadrat tražilo 2938 eura i Opatiji u kojoj je cijena u prosjeku iznosila 2979 eura po kvadratnome metru.

Najviše vrijednosti stanova i dalje drži Dubrovnik u kojem je kvadratni metar tijekom siječnja oglašavan po prosječnoj cijeni od 3931 euro.

Razloge povećanja prosječnih cijena stanova pojasnio je za Crozillu Borislav Vujović, vlasnik agencije za nekretnine Opereta d.o.o.:

"Po našoj statistici cijene stanova u 2018. su više nekih 6 do 7 posto u odnosu na 2017. godinu. Cijene jesu narasle, ali najviše zahvaljujući većem broju novogradnji koje su podigle taj prosjek. Nisu cijene toliko porasle koliko to govore statistike, a time se stvara kriva slika kod sudionika na tržištu nekretnina."

Zagreb, Pula, Split, Osijek i Zadar gradovi su u kojima se tijekom siječnja najviše pretraživala ponuda stanova za prodaju. Među stranim posjetiteljima oglasnika Crozilla koji pokazuju interes za stanovima tijekom siječnja su prednjačili oni iz BiH, Njemačke, Slovenije i Srbije, a najviše su ih zanimali stanovi na području Zagreba, Poreča, Pule i Umaga.


Reci što misliš!