Biznis

prirodoslovno-grafička škola na čekanju

Počinje izgradnja Centra za kreativne industrije

Počinje izgradnja Centra za kreativne industrije

Danas je isključena električna energija na prostoru budućeg Centra za kreativne industrije i Prirodoslovno-grafičke škole na Relji. Na prostoru bivše tekstilne škole sljedeći tjedan počinje rušenje starog objekta, a onda izgradnja Centra za kreativne industrije. Škola se tek nada zelenom svjetlu.

Iako je krenuo kasnije, Centar za kreativne industrije će po svemu sudeći prije ući u svoje prostorije. Nakon što krenu radovi, neće proći dugo dok županijska tvrtka Inovacija s 20 milijuna kuna iz EU fondova na Relji stvori inkubator s naglaskom na IT i filmskoj industriji; budući dom produkcijskim ekipama iz Hrvatske i inozemstva. Trebat će ipak prije svega dobiti izvođača radova, ali kolikogod to izgledalo daleko, ipak je mnogo bliže od dana kada će na istom prostoru osvanuti nova Prirodoslovno-grafička škola. A razgovori su počeli još 2013. godine kaže ravnatelj ove škole, Tomislav Grbin:

Zamišljeno je da se Centar kreativne industrije nasloni na našu novu Prirodoslovno-grafičku školu i zajedno bismo činili jaki medijski centar.

Medijski centar koji bi obrazovao sve traženiji kadar i istovremeno im davao posao. Ali, školi su priču zakomplicirali EU fondovi iz kojih bi trebalo doći bespovratnih 85% od 43 milijuna kuna, koliko vrijedi projekt. Sredstava su osigurana, ali tada je - 2015., sve stalo dok se dočekalo građevinsku dozvolu koja je dobivena 2 godine kasnije.

Ali u to vrijeme se nešto spremalo. Iz Ministarstva regionalnog razvoja su rekli: „Možda uskočimo”. Kako je to zakasnilo, s tom građevinskom bi išlo brže i lakše. I tu smo mi u čekanju.

Nije daleko novi ciklus, počinje već sljedeće godine ali problem je što u tom razdoblju europski fondovi neće više sufinancirati 85 već svega 70 % troškova. Uloga ove škole u lokalnoj sredini je svakim danom sve veća, a fuzijom s budućim Centrom za kreativne industrije išli bismo i mnogo šire, kaže Grbin:

Nemamo prostora. Ako nama škola cijeli dan radi do 9 sati, onda kad ćete ubaciti, kad ćemo osloboditi tu informatičku učionicu?

Hoće li u pomoć priskočiti Vlada? Ili će Europska unija imati sluha za rješavanje temeljnih problema škole koja je prijatelj na brojnim lokalnim projektima, a istovremeno na međunarodnim natjecanjima bilježi izvrsne rezultate?


Reci što misliš!

  Vezane vijesti