Biznis

chef's stage u šibeniku

Gastronomija utječe na percepciju cijele destinacije

Gastronomija utječe na percepciju cijele destinacije

Danas je započeo jedan od najznačajnijih gastronomskih kongresa u Hrvatskoj – Chefs' Stage koji se održava u Šibeniku od 18. do 19. ožujka. Drugo izdanje najvećeg gastronomskog kongresa u ovom dijelu Europe – Chefs’ Stage kroz dva dana okuplja 50 hrvatskih i 33 internacionalna chefa.

Na ovom događaju koji okuplja velika imena hrvatske i svjetske gastro scene, raspravljat će o brojnim pitanjima vezanim za gastronomiju i ugostiteljstvo, a s ciljem povezivanja ugostitelja, hotelijera, proizvođača, dobavljača, influencera, opinionmakera te svih drugih profesionalaca u industriji kao i svih ljubitelja kvalitetne gastronomije.

Ususret početka Chefs' Stagea, važnost gastronomije za hrvatski turizam istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli: „Čak 93 posto turista sudjeluje u nekom 'posebnom iskustvu vezanom uz hranu i piće' tijekom turističkog putovanja što ukazuje da je gastronomija danas sadržaj koji može značajno utjecati na percepciju cijele destinacije te na razinu zadovoljstva gostiju s cjelokupnim turističkim iskustvom. Hrvatska uspješno gradi imidž kvalitetne gastro destinacije o čemu najbolje svjedoče priznanja u svjetski poznatim vodičima Michelin i Gault & Millaua, a uz daljnje povezivanje s lokalnim proizvođačima i izgradnju 'priča i iskustava' vezanih uz naše eno-gastronomske proizvode, Hrvatska može postati jedna od gastro ikona Europe“.

Tijekom dva dana Chefs' Stagea održat će se brojne panel diskusije, masterclassovi s poznatim chefovima i predavanja.

Između ostalog, u sklopu ovog događanja održavaju se i paneli vezani uz projekt povezivanja prehrambeno-prerađivačkog sektora i sektora turizma kroz uspostavu lokalnih proizvodnih sustava i teritorijalno brendiranje Republike Hrvatske kao prepoznatljive gourmet destinacije.

Riječ je o projektu koji ima za cilj pozicioniranje Hrvatske kao gastro ikone afirmirane kroz lokalne namirnice, autentične okuse te interpretaciju raznolikog kulturnog nasljeđa, a u svrhu čega će uskoro biti predstavljan i akcijski plan namijenjen razvoju gastro turizma.

Tako je danas na panelu pod nazivom „Što Hrvatskoj treba“ sudjelovao državni tajnik Frano Matušić koji je naglasio je kako je gastronomija jedan od temelja razvoja cjelogodišnjeg turizma. Pri tome je rekao kako je prema posljednjem istraživanju TOMAS Ljeto 2017., gastronomija istaknuta kao jedan od glavnih motivacijskih čimbenika dolaska gostiju u Hrvatsku.

Naime, prema navedenom istraživanju čak 29 posto ispitanika istaknulo je gastronomiju kao motiv dolaska.

„Veliki doprinos dat će i Centri kompetentnosti koji će kroz umrežavanje i suradnju s jakim inozemnim centrima pridonijeti jačanju kvalitete obrazovanja u turističko-ugostiteljskim zanimanjima, što će u konačnici utjecati i na kvalitetu gastronomske ponude naše zemlje“, zaključio je državni tajnik Frano Matušić.

Drugo izdanje najvećeg gastronomskog  kongresa u ovom dijelu Europe – Chefs’ Stage kroz dva dana okuplja 50 hrvatskih i 33 internacionalna chefa i profesionalaca među kojima su Elena Arzak, glavno lice baskijskog restorana Arzak koji ima tri Michelinove zvjezdice, poznati hrvatski gastro umjetnici kao što su David Skoko, Mate Janković, Ivan Pažanin, Tea Mamut, domaćin Chefs' Stagea Rudi Štefan te veliki broj internacionalnih imena poput Jonathana Bennoa, Miche Schäfera, Anthonya Genovesea i Alaina Weissgerbera te brojni drugi.

Na Chefs' Stageu svoje proizvode će predstaviti i 70 hrvatskih proizvođača i vinara te popratiti predstavnici internacionalnih medija vezanih uz gastronomiju.

 


Reci što misliš!