Biznis

nesretna sudbina djelatnika

Pokradeni djelatnici Ostree iznijeli kronologiju nezakonitosti koje su se tamo dogodile i dovele do stečaja tvrtke

Pokradeni djelatnici Ostree iznijeli kronologiju nezakonitosti koje su se tamo dogodile i dovele do stečaja tvrtke
Dino Stanin/PIXSELL

Primili smo pismo grupe djelatnika stankovačke Ostree u kojem iznose kronologiju nezakonitosti koje su se dogodile i koje su dovele do stečaja tvrtke. Nesretna sudbina djelatnika tvrtke Ostrea Stankovci zaslužuje da široka javnost bude upoznata sa kriminalom i pljačkom koja se tamo dogodila, kažu između ostalog. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

Ostrea d.o.o. Stankovci  ovih dana ide u stečaj, a agonija Ostreinih radnika kojima su  direktor Badurina i vlasnici talijani ostali dužni preko 12 neisplaćenih i teškom mukom zarađenih plaća započela je početkom 4. mj. 2018.godine.

Sve je krenulo nizbrdo kad Podravka više nije htjela produžiti Ugovor o poslovnoj suradnji za proizvodnju poznate sardine Eva u  Ostrei koju je inače Ostrea proizvodila za Podravku  još od 2013. godine, točnije od propasti zadarske Adrije. Potom su radnici  zbog kašnjenja u isplati plaća obustavili proizvodnju.

Nakon višemjesečnih pregovora između Podravke,  Ostree i Parme fish Split, postigut je sporazum o preseljenju  proizvodnje Eve u Parmu fish doo Split.

Bitno je spomenuti da su isti talijani preko svojih talijanskih tvrtki vlasnici i Ostree i Parme fish doo Split. Jednu su zajedno sa direktorom Badurinom uništili a u drugoj nastavili proizvodnju kao da se ništa nije dogodilo.

Zajedno s i Podravkom  užurbano su došli do realizacije zajedničkog plana, pa tako na žiro račun  Ostree,  koji je bio prethodno  blokiran nekoliko mjeseci, talijani tj njihova firma Parma fish uplaćuje određena sredstva (koliko je bilo potrebno), a Hrvatska poštanska banka kratkotrajno povlači svoju blokadu, a sve s ciljem da odblokiraju žiro račun.

Odmah potom, u tom kratkom periodu deblokade računa, točnije  03.07.2018,  sklapaju kupoprodajni ugovor kojim svu Ostreinu imovinu u vrijednosti od  cca 54.000.000 kuna prodaju Parmi fish Split.

U sudu se hitno vrši uknjženje prijenosa vlasništva, a potom se žiro račun 06.07.2018. ponovo blokira i to neprekidno sve do danas. Cilj je postignut, žiro račun je bio deblokiran nekoloko dana, kolliko je bilo dovoljno da se napravi ugovor i uredno u sudu uknjiži prijenos vlasništva.

Sve te poslove kroz "zakonske okvire  provukao" je odvjetnik gosp. Nediljko Ivančević, inače odvjetnik Nevena Badurine koji je skoro šest mjeseci u istražnom zatvoru zbog  sumnje na višemilijunsku prijevaru države i Ostree.

Iako Parma fish nije imala ni jednog zaposlenog, u 09.mj. 2018. službeno je započela proizvodnju Podravkinih konzervi Eva. Proizvelo se cca 260.000 komada konzervi, a za  proizvodnju  su angažirali Ostreine radnike, njih cca 30 i plaćali su ih dnevno 200 kuna na crno.

Tek početkom 10.mj. te iste radnike zapošljavaju na rok od tri mjeseca, ali uz ucjenu da se odreknu svih zarađenih, a neisplaćenih plaća u Ostrei. Radnici stjerani u kut prihvaćaju i potpisuju  takve ugovore vodeći se logikom bolje išta nego ništa.

Ostalih četrdesetak radnika ostali su u Ostrei jer ih talijani u Parmi  nisu htjeli.
Njihova sudbina je stečaj, a potom Zavod za zapošljavanje.

I ovaj put sindikalni povjerenik gosp. Ivica Blažević prešutno se priklonio poslodavcima ne učinivši ama baš ništa da se zaštite prava radnika.

Zašto, to nije teško pogoditi jer u vrijeme kad se radnicima više nisu isplaćivale plaće, sindikalna članarina je uredno isplaćivana.

I sad nakon šest mjeseci proizvodnje, na svim sardinama proizvedenim u Parmi piše da je proizvođač Ostrea, a Ostrea ništa ne proizvodi od 04/2018.

Nad Ostreom  je pokrenut stečaj, ali  Podravka i Parma i dalje koriste Ostrein izvoznički broj, jer Parma svoj broj ne može dobiti jer nemaju uvjete za to. Kakav je to prekršaj, prvenstveno za Podravku a i za Parmu ne treba posebno naglašavati.

Trebalo bi  pitati Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Upravu za veterinarstvo što su poduzeli i  kako su u ovom slučaju njihove inspekcije odradile svoj posao ?

U zadarskoj županiji Ostrea je najveći porezni dužnik s dugom većim od 4.000.000 kuna.

Između ostalih i Porezna uprava je blokirala Ostreu za neplaćene poreze i doprinose, ali je zakasnila, da li je to slučajno ?

Logično je pitanje, što je PU radila, i zašto na vrijeme  nije naplatila dug ?

Što sad PU čeka i zašto nije blokirala najvećeg Ostreinog dužnika Parmu fish Split, jer je to jedini način da se naplati, naročito zato što su upoznati s prodajom imovine?

Zahvaljujući pomno isplaniranim navedenim radnjama, imovina Ostree  je prodana s namjerom da se izuzme iz stečajne mase, cilj je postignut i kako sad stvari stoje ni vjerovnici ni radnici se nemaju od čega naplatiti...

Uz radnike, najveća šteta je nanesena Poreznoj upravi ili bolje rečeno državi koja i ovaj  put ostaje kratkih rukava i to za višemilijunske iznose, naročito kad se ovoj cifri doda također višemilijunski dug koji  Porezna uprava prije nekoliko godina nije uspjela naplatiti od povezanih firmi istih vlasnika kao sto su Engraulis, Pape&Sons, Adria Zadar 1 i druge.

Parma je preuzela imovinu, u Ostreinoj tvornici se odvija  proizvodnja konzervi , a Ostrei  dug nisu platili.

Cijeli period blokade žiro računa Ostree, vršila su se plaćanja cesijama na račun povezane firme Ostrea mare, a odatle se dizala gotovina za potrebe direktora Badurine  i vlasnika.

Založna prava Podravke, HPB  koja su bila nad Ostreom, prenijeta su u Parmu fish, a Hrvatska poštanska banka je blokirala Ostreu i to za kredite koje je firma Luna hotel Pag davnih dana digla i potrošila za svoje potrebe.

Pitanje je zašto je HPB blokirala Ostreu i time prouzročila stečaj ako su to krediti od Luna hotela ?

Da ironija bude veća, u 7. mj. 2018. hipoteka za te kredite je osigurana tj prenesena i u sudu uknjižena na Parma fish Split istovremeno kad je HPB blokirala Ostreu ?

Parma fish proizvodi (doduše u otetoj Ostreinoj imovini), zašto tamo HPB nije zatražila naplatu ?

Vlasnik Luna hotela je tad bio Neven Badurina, inače direktor Ostree sve dok nije dospija u istražni zatvor  gdje je još i danas.

I Podravkina hipoteka je sa Ostree prenesena na Parmu. Nije li to pogodovanje tim  vjerovnicima ?

U cijeloj toj priči, po ko zna koji put radnici su  najgore prošli jer oni nisu imali ništa osim tog posla i golih plaća a sad su im i to uzeli.
Njima su ostali dužni plaće za više od godinu dana, a usto i pripadajuće doprinose.

I dok je situacija koliko toliko bila normalna, u Ostrei se plaće zadnjih pet godina nisu isplaćivale kao plaće, već kao naknade, samo da se izbjegne plaćanje poreza i doprinosa, a sve uz dogovor i pomoć Hrvatske poštanske banke.

Tako je jedina hrvatska banka je pomogla hrvatskim i talijanskim " gospodarstvenicima" da pokradu hrvatsku državu i narod.

U 11. mj. prošle godine neki  radnici su  došli tražiti svoje neisplaćene plaće, a vlasnici talijani  su ih izbacili vičući na njih i  prijeteći policijom.

Radnička klasa je u svojoj zemlji pokorena i opljačkana  bez prava glasa.

Za vrijeme dok je  Badurina u zatvoru pa do pokretanja stečaja imenovan je  novi direktor  Petar Kovačević koji ni ne zna gdje je Ostrea niti se tamo pojavio. Samo je nečasno poslužio svrsi.

Unatoč svim nastojanjima, radnici a niti sud nisu uspjeli stupiti s njim u kontakt.

Na Trgovačkom sudu u Zadru 24. 01. 2019. imenovana je privremena stečajna upraviteljica gđa Lovorka Juranović iz Rijeke koja je trebala ispitati situaciju u firmi, i donijeti odluku da li će stečaj biti proglašen ili obustavljen.

Nije se potrudila niti doći u sjedište firme a kamoli prikupiti potrebne podatke, ali je zato podnjela neko izvješće Trgovačkom sudu u Zadru i dala prijedlog za pokretanje stečaja, što znači napamet na osnovu ničega.

Konačno se ostvario davno isplanirani stečaj od strane vlasnika talijana i Nevena Badurine,  jedino što je Badurina taj "svečani" trenutak dočekao u istražnom zatvoru pa nije mogao proslaviti, ali hoće kad izađe na slobodu.

Odmah po proglašenju stečaja imenuje se  novi stečajni upravitelj koji istog trena traži izuzeće, umjesto njega imenuje se novi stečajni upravitelj, gospodin Željko Vrkić.

On je časno  prihvatio tu ulogu, sad ostaje za vidjeti što će  poduzeti po pitanju niza nezakonitih radnji koje su napravljene unutar manje od godine dana, a  koje su  uzrokovale  stečaj ?

Da li će kao jedina ovlaštena osoba Ostree u stečaju tražiti poništenje Ugovora o kupoprodaji imovine, ili pak naplatu potraživanja od Parme fish do Split za prodanu imovinu ili ništa od toga?

Ako će stečajni upravitelj raditi po zakonu i ako neće pogodovati talijanima i direktoru Badurini, zatražit će pobijanje Ugovora o kupoprodaji nekretnina.

Na taj način imovina Ostree bila bi vraćena, a uz malo više  volje i interesa, i uz nekoliko ključnih  poteza, Ostrea bi mogla i dalje raditi i zapošljavati preko 200 radnika kao i nekada i hraniti isto toliko obitelji ovoga pasivnog kraja od Knina do Benkovca.

Druga opcija je naplata potraživanja za prodanu imovinu od dužnika Parma fish u iznosu od cca 50.000.000 kuna, a na taj način osigurala bi se sredstva dovoljna da se namire sve radničke neisplaćene plaće, porezni dug i kompletan Ostrein dug prema vjerovnicima.

Još uvijek ništa  nije kasno, ali bojimo se da se ništa od navedenog neće ni pokušati poduzeti već će se pribjeći najlakšem sistemu okončanja ovog stečaja a to je likvidacija  firme.

Tu je najmanje posla i troškova, a za pljačku imovine, države i  radnika koga briga kao i nebrojeno puta do sada.
 
Na kraju, rezime svega je da žiro račun nije trebao biti blokiran zbog tuđih (Lunininih kredita), a ni  Podravkina uprava nije trebala pristati na sramotno preseljenje proizvodnje u Parmu. U tom slučaju prodaja  imovine ne bi imala smisla, proizvodnja bi ostala u Ostrei, do stečaja ne bi došlo... samo da "veliki" nisu gledali isključivo svoj interes.

Ako se vratimo u ne tako davnu prošlost, prisjetit ćemo se tužne istine kad  je Miodrag Lacić,  tadašnji direktor i vlasnik zadarske Adrie sramotno prodao poznati brand Eva za sitne pare Podravci, a Podravka nedugo iza toga seli proizvodnju Eve u Ostreu Stankovci, a Adria propada. Priča se ponavlja i sad Podravka seli proizvodnju Eve u Parmu fish Split, a Ostrea ide u stečaj.

S teškom mukom smo prihvatili da se zadarska kraljica Eva preseli u Stankovce, nikako nismo prihvatili da se preseli u Koprivnicu, a za kratko vrijeme morat ćemo se pomiriti s tužnom činjenicom da zauvijek odseli u Mirnu Rovinj jer tamo je Podravka već preselila veći dio proizvodnje Eva konzervi. Tako će se se ugasiti  najveća riboprerađivačka industrija u ovom kraju koja se mukom i trudom vrijednih radnica gradila i razvijala 70 godina.

Podravka je velika kompanija ali nije sa srcem kako se reklamira, već u ovom slučaju sasvim obrnuto jer je  pomogla lokalnim moćnicima da  naša Eva zauvijek nestane iz Zadra i zadarske županije.

Sramotno !

Na kraju ostaje vječno pitanje tko štiti interese radnika i države od nemilosrdne pljačke pojedinaca ?

Odgovor je, NITKO !

Dokle tako ?


Reci što misliš!