Biznis

ugovorene mnoge suradnje

Poduzetnici zadovoljni poslovnim forumom 16+1

Poduzetnici zadovoljni poslovnim forumom 16+1
Ivo Cagalj/PIXSELL

U sklopu 9. Poslovnog foruma "16+1" u Dubrovniku u petak održavaju se i brojni bilateralni poslovni sastanci (B2B) gospodarstvenika iz srednje i istočne Europe i Kine, a jedan od sudionika, predsjednik kineske tvrtke Hangzhou Xin Yun Technology Co. Ltd. Daniel Xia, istaknuo je kako je skup sjajna prilika za povezivanje srednjih i malih poduzetnika s dvaju kontinenata.

Xia je Hini kazao kako je na skupu njegova tvrtka koja se bavi proizvodnjom hardvera potpisala niz memoranduma o razumijevanju s europskim tvrtkama te održala nekoliko jako dobrih poslovnih sastanaka koji bi mogli dovesti do dogovora.

Rekao je da je Kinezima ovaj skup važan kako bi njihove tvrtke uvidjele stvarne zahtjeve tržišta u ovom dijelu Europe.

"Puno smo naučili o tome kako funkcioniraju tvrtke ovdje, ali su i naši partneri uvidjeli kako mi djelujemo. Pronašli smo zajedničke teme i mogućnost buduće suradnje. Nadamo se više ugovora u budućnosti pa ćemo češće dolaziti u Hrvatsku i ovaj dio Europe", rekao je Xia.

Šef financija bugarske tvrtke "Centroida" Vasil Rabuhčijev rekao je kako je na poslovnim sastancima pronašao više prilika za suradnju s kineskim partnerima.

"Naša tvrtka bavi se razvitkom softvera, strojnim učenjem i umjetnom inteligencijom. Vodili smo dobre razgovore i uspostavili smo dobre poslovne veze. Ovaj skup je sjajna prilika. Ne možete uvijek očekivati da ćete ostvariti neki napredak ili potpisati ugovor o suradnji, ali dobijete drukčiji pogled na poslovanje u svijetu. Pritom nikad ne znate s kakvim ćete se partnerima susresti", rekao je Rabuhčijev.

Inicijativa 16+1 osnovana je 2012. s ciljem jačanja kineske razmjene sa zemljama srednje i istočne Europe, a ovo joj je deveti skup koji ima i poslovnu dimenziju. 

Poslovni forum otvorila su dvojica premijera Andrej Plenković i Li Keqiang, a nazoči mu rekordnih tisuću gospodarstvenika iz 17 država, 130 velikih tvrtki i više od 360 malih i srednjih poduzeća te preko stotinu sudionika iz financijskog sektora, agencija i start-upova.

Reci što misliš!