Biznis

čast izuzecima

Dvije trećine hrvatskih radnika bez uskrsnice

Dvije trećine hrvatskih radnika bez uskrsnice
Thinkstock

Za radnike koji ionako jedva spajaju kraj s krajem, u blagdansko vrijeme svaka je kuna dobrodošla. Uskrsnice ne dobiva velik broj radnika, te je prema anketi portala Moj Posao čak dvije trećine zaposlenika izjavilo da im poslodavci uskrsnice ne isplaćuju.

Hrvatske šume možda i ne isplaćuju najviše, ali prema provedenoj anketi Večernjeg lista, svojim će zaposlenicima uoči Uskrsa isplatiti - 1250 kuna i još dodatnih 300 kunana poklon kartici kao dar u naravi, a to je više nego u drugim firmama.

Njemački DM svakog prosinca i lipnja djelatnicima isplaćuje dvije stimulacije u iznosu mjesečne bruto plaće pa iz tog razloga ne isplaćuju uskrsnice. U Kauflandu"posebna nagrada za Uskrs nije predviđena", a Lidl pak će svojim zaposlenicima isplatiti čak 1000 kuna, piše Poslovni dnevnik. 

"Većina kompanija Fortenova grupe u Hrvatskoj svojim će zaposlenicima i ove godine isplatiti uskrsnice sukladno važećim kolektivnim ugovorima. Najveći dio kompanija će isplatiti uskrsnice u iznosu od 700 kuna, a ukupno će na razini grupe u uskrsni poklonza zaposlenike biti uloženo oko 15,5 milijuna kuna", priopćili su iz Fortenova grupe.

Franck je iskoristio 5000 kuna neoporezivog bonusa za dobre rezultate u kompaniji kojeg je uveo Zdravko Marić. Tako su prošlog mjeseca svojim zaposlenicima isplatili neto iznos od 5000 kuna, a uoči Uskrsa svaki zaposlenik će dobiti 500 kuna uskrsnice.

Dok jedni dijele novčane iznose, drugi zaposlenicima daju bonove

Uprava Podravke odlučila je isplatiti uskrsnice od 600 kuna u naravi. To će moći iskoristiti u obliku bona u nekoliko maloprodajnih trgovačkih lanaca. Istu su uskrsnicu dobili i zaposlenici Erste banke, a isti taj iznos dobit će stalno zaposleni i sezonski radnici Dukata. 

Pevec je radnicima isplatio 500 kuna, a u Hrvatskom Telekomu podijelili su prigodne poklon-bonove od 400 kuna, koje mogu iskoristiti u nekom od trgovačkih lanaca.

Zaposlenici Atlantic grupe dobit će 400 kuna uskrsnice. Pivac grupa će svojim zaposlenicima darovati prigodne poklon pakete s poznatim specijalitetima iz vlastitog uskrsnog asortimana. 

A državne i lokalne firme?

"Ukupna vrijednost uskrsnih darova za djelatnike Grupe Pivac iznosi više od 400.000 kuna", kazali su za Poslovni dnevnik. 

Državne i lokalne tvrtke poput Zagrebačkog holdinga, Hrvatskih autocesta nisu ni upola darežljive poput Hrvatskih šuma. Tako će radnici Zagrebačkog holdinga dobiti 600 kuna u bonovima, dok će radnici INA-e toliko dobti u gotovini. HAC isplaćuje 500 kuna, a toliko su već dobili zaposlenici Hrvatske pošte. U HEP-u će dobiti nešto manje - 400 kuna, piše Poslovni dnevnik. 

Cijene potrošačkih košarica za uskrsne blagdane bit će na razini prošle godine, tako se skromnija procjenjuje na 550 kuna, srednja na 1000, a bogatija na 1500 kuna. Sadržaj triju košarica najviše se razlikuje po vrsti i cijeni glavnih namirnica - ribi i mesu, te o uvrštenosti slatkiša, grickalica i pića, rekli su u HGK.

Čini se da uskrsnu košaricu većina ipak neće platiti uskrsnicom.


Reci što misliš!