Biznis

kada će hrvatska uvesti euro?

Uvođenje eura: Hoće li rasti cijene?

Uvođenje eura: Hoće li rasti cijene?

Kada će Hrvatska uvesti euro, hoće li rasti cijene i koje uopće koristi imamo od eura - pitanja su o kojima se raspravljalo na četvrtoj Eurotribini Hrvatskog radija, a temu uvođenja eura komentirali su i ministar financija Zdravko Marić te ministar gospodarstva Darko Horvat.

Strah je uvijek prisutan kada postoji nedostatak znanja. Ekonomija, građani i poduzetnici nisu dovoljno upoznati s učincima uvođenja eura, bilo pozitivnim ili negativnim, ustvrdio je na tribini ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

"Ukoliko pitate one koji se bave ovim područjem nešto dublje, koji su promatrali i istraživali iskustvo drugih zemalja koje su ušle u eurozonu, odgovor na pitanje ‘Kad bi Hrvatska trebala uvesti euro? je - jučer. Ne danas ili za dvije godine", rekao je Ćorić.

Hrvatska je visoko eurizirana zemlja. Većina štednje je u eurima i krediti su nam vezani uz euro. Zbog toga bi od svih zemalja u Europskoj uniji koje još nisu uvele euro, Hrvatska njegovim uvođenjem najviše profitirala, zaključio je guverner HNB-a Boris Vujčić.

"Znači mi rješavamo tečajni rizik, kamatne stope padaju, transakcijski troškovi padaju. sasvim sigurno je svima bolje. I državi i građanima i poduzećima."

Uvođenje eura nije razlog rasta cijena i ne treba ga tome pripisivati, dodao je guverner.

"Znate koliko danas košta pivo u Hrvatskoj u odnosu na 1999.? Duplo više. A jesmo uveli euro? Nismo."

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, Gordana Deranja.

"Što se nas poslodavaca tiče, u trenutku kad uvedemo euro doći će i do smanjenja određenih troškova i možda se ubrzaju one reforme koje godinama čekamo."

O prilagodbi na euro i rastu cijena govorio je danas i ministar financija Zdravko Marić nakon obilaska brodogradilišta s kineskom delegacijom.

"Najmanje šest mjeseci uvest će se sustav dualnih cijena, trgovci će morati iskazati cijene u eurima i u kunama. Postoji i sustav PDV-a koji je u našoj ingerenciji i možemo napraviti nešto na tom polju. Isto tako, kada gledamo iskustva drugih zemalja koje su uvodile euro u zadnjih desetak godina - efekt je bio jednokratan u prvoj godini. On je iznosio u prosjeku 0,23 postotna boda. Međutim, to je bilo prije, danas su neke druge mogućnosti i okolnosti."

Nizu pohvala na račun uvođenja eura pridružio se i ministar gospodarstva Darko Horvat.

"Vrlo jasno i jednostavno - onoga trenutka kada euro postane platežno sredstvo na prostoru RH, svi naši izvoznici koji sada muku muče s tečajnim razlikama imat će anulirani problem i doći ćemo u monetarni skup gdje će na stolu biti ista pravila za sve."

Hrvatskoj tek slijede pripreme za ulazak u Europski tečajni mehanizam, koje će prema riječima guvernera Vujčića trajati otprilike godinu dana. Nakon ulaska u tečajni mehanizam, minimalno dvije godine testirat će se kriteriji Ugovora iz Maastrichta. Ministar Marić je istaknuo da Hrvatska već sad ispunjava svih pet kriterija.


Reci što misliš!