ZATVARANJE ŽIČARE DONIJELO KOLAPS Zbog neodgovornog koncesionara stvaraju se gužve, privatni vozači iskoristili priliku

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Carinska uprava je krajem travnja zatvorila žičaru do Srđa zbog višemilijunskih dugovanja prema Gradu i Državi. Zasad nema najava kad bi ponovno mogla krenuti s radom, a zajenica gradonačelnika Orlanda Tokić kazala je za Dubrovački dnevnik navela je dio poteškoća koje su nastale zbog neodgovornosti tvrtke Excelsa nekretnine. 

"Što se tiče prijevoza gostiju do Srđa, sve je svedeno na privatne ture. Sada se na žičari stvara prometni kolaps jer su privatni vozači i taksisti iskoristili situaciju te se stvara gužva na platou. Vrijedi spomenuti kako je riječ o uskoj cesti s nemogućnošću okretanja," izjavila je Tokić dodavši kako je Grad nemoćan po pitanju organiziranja prijevoza na Srđ jer prema njemu vodi uska i neadekvatna cesta. 

"Iskreno se nadamo kako će se ova situacija riještii na obostrano zadovoljstvo i kako neće proteći predugo vremena da se šteta osjeti i da moramo ulaziti u određene intervencije i zahvate," izjavila je Tokić. 

Gradonačelnik Mato Franković i na posljednje održanoj sjednici Gradskog vijeća osvrnuo se na sporove s Excelsa nekretninama oko žičare. 

"Važno je spomenuti dopis koji smo dobili 1. ožujka od DORH-a koji kaže kako koncesijska naknada ima značaj javnog davanja i ugovor se sklapa na temelju ugovornog akta koji daje osoba s pozicije javne vlasti. Društvo ne može steći koncesiju dok se sudski procesi ne riješe kao i imovinsko pravni odnosi. To opovrgava činjenicu u kojoj se kaže da je Gradsko vijeće trebalo sklopiti ugovor s Excelsom nekretnine ne mareći za dugove iz prošlosti. Očekivani prihod treba biti veći od 30 milijuna kuna što su značajna sredstva i planiramo uložiti u sportsku infrastrukturu; nogometni teren, judo dvorana, muzej vaterpola, rješavanje hangara za jedriličare u Orsanu... To su mjesta u koja će se uložiti sredstva uprihodovana od koncesije," izjavio je Franković. 

Popularni Članci