Biznis

180 malih kruzera

Krila Jesenice imaju flotu od dvije milijarde kuna

Krila Jesenice imaju flotu od dvije milijarde kuna
Ivo Čagalj/PIXSELL

Stanovnici Krila Jesenice, malog mjesta na pola magistralnog puta od Omiša do Splita, vlasnici su flote od čak 180 malih kruzera, zapošljavaju 2000 ljudi i po sezoni prosječno prihoduju oko dva milijuna kuna po brodu, piše nedjeljni Jutarnji list.

"Gotovo nema nijednog koji vrijedi manje od pola milijuna eura, najnoviji koštaju i više od tri milijuna eura, a zajednički bi mogli vrijediti nestvarnih dvije milijarde kuna. Statistički, svaki četvrti stanovnik ovoga mjesta vlasnik je jednog kruzera", navodi dnevnik.

Ističu da su 70 obitelji ovog malog mjesta imućni brodovlasnici i drže čak 75 posto ukupne nacionalne fiote ove vrste plovila.

"Tu im nije kraj, svake godine izbace od 10 do 20 novih hotela na valovima, a sva mala brodogradilišta zatrpana su narudžbama i nekoliko godina unaprijed.

Posadu čini desetak ljudi, a svima je posao da gostima odmore učine nezaboravnima. Ako k tome zbrojimo njih još barem četvero po brodu koji čine logistiku na kopnu, te na stotine obrtnika koji rade na opremanju i uređenju plovila, broj radnika zavrti se u sezoni čak i do 2000", piše Jutarnji list.

Dodaju da su za razliku od hotela na kopnu brodovi Kriljana rasprodani od travnja do sredine listopada.


Reci što misliš!