Biznis

#karijera

Ovo je najbolje pitanje koje možete dobiti na razgovoru za posao

Ovo je najbolje pitanje koje možete dobiti na razgovoru za posao
Freepik

Ako ste menadžer za zapošljavanje, to je vaša prilika da saznate više o tome kako kandidat pristupa odgovornostima. A ako ste kandidat, to je jednostavna prilika da se zaista izdvojite iz konkurencije.

To pitanje je, kaže Welch CNBC-u: "Što ste učinili kako biste se pripremili za ovaj intervju?"

Kaže da voli ovo pitanje jer "odgovor može biti tako razotkrivajući, a to je i prilika za isticanje".

"Jednom sam imala kandidatkinju za izvršnu pomoćnicu koja je izgledala savršeno na papiru", prisjeća se ona. “Imala je veliko iskustvo, a uz to otišla je i na moj test iz uređivanja. Naš je razgovor krenuo veselo, sve dok nisam postavila pitanje. Iznenađeno je odgovorila: "Tražila sam vaš ured na Google kartama.". To je bila njezina priprema.

Naravno - traženje mjesta vašeg intervjua mora biti na vašem popisu obveza, ali to se teško može smatrati pripremom. Umjesto da nastavi s tom kandidatkinjom, Welch je odabrala nekoga tko se dodatno potrudio i napravio dovoljno istraživanja o Welch i povijesti njezine karijere.

"Evo koga sam na kraju izabrala: ženu koja je pročitala sve moje knjige i kolumne.”.

Ne samo da je ta kandidatkinja guglala adresu, nego se i noć prije toga odvezla do mjesta kako bi provjerila situaciju s parkiranjem. “Wow, počeli ste raditi na ovom poslu prije nego što ste ga uopće dobili", rekla joj je Welch, začuđena zbog snalažljivosti i borbenosti kandidatkinje.

Ljepota je ovog pitanja da, kaže Welch, ako ste menadžer za zapošljavanje, "možete vidjeti koliko jako vaš kandidat želi posao, kao i vrstu pripreme, domišljatosti i energije koju će donijeti prvi dan na posao, piše Poslovni dnevnik.

A ako ste kandidat, kaže ona, to je prilika da dokažete isto. "Što biste više mogli poželjeti od pitanja na intervjuu?", kaže Welch. "Pitajte, ili budite spremni odgovoriti na to - i uspjet će vam."