Biznis

inovativni zadar

Europskim novcem do obnove Poduzetničkog inkubatora

Europskim novcem do obnove Poduzetničkog inkubatora

Danas su predstavljeni rezultati europskog projekta InZad inkubator 2.0., koji je osmislio i proveo Inovativni Zadar, inače, tvrtka u vlasništvu Grada Zadra, koja se bavi podrškom poduzetništvu, te implementacijom modernih informatičkih i komunikacijskih rješenja u razna područja urbanog življenja.

Projekt InZad inkubator 2.0., vrijedan je 6,2 milijuna kuna a 90 posto sredstava osigurano je iz fondova europske unije. Cilj je bio rekonstrukcija i obnova postojećeg poduzetničkog inkubatora, te njegovo opremanje sa informatičkom i telekomunikacijskom opremom, što stanarima inkubatora, mahom poduzetnicima - početnicima, omogućuje ugodniji boravak i osigurava neke nove usluge, kazao je direktor Inovativnog Zadra, Alan Kociper:

- Konstantno smo popunjeni s korisnicima, ovdje imaju pravo biti pet godina, s tim da im je prve godine najam potpuno besplatan, pa onda postepeno raste, od 15, 30 posto, tek u petoj godini plaćaju puni najam.

Ima puno dobrih primjera poduzetnika koji su u Inkubatoru započeli svoj poduzetnički put, a danas su se razvili u respektabilne tvrtke i imaju stabilno poslovanje, rekao je Kociper i istaknuo da je danas koncept poslovanja malo izmijenjen:

- Više smo se okrenuli tzv. djelatnostima sa višom dodanom vrijednošću, poput ICT industrije, kreativnih industrija, tako da budući, novi poduzetnici koji ulaze u Inkubator, uglavnom dolaze iz tih branši.

Danas je održana je i prezentacija projekta Novog poduzetničkog inkubatora, koji će se, već ove godine, graditi na terenu u blizini nekadašnjeg Merkatora.

Projekt uključuje izgradnju i opremanje nove zgrade poslovnog inkubatora koji će pružati usluge i davati podršku startup-ovima, te malim i srednjim poduzetnicima koji razvijaju inovativne proizvode i čiji je pristup poduzetništvu utemeljen na znanju i inovacijama.
Ukupna vrijednost projekta je 22.650.000 kuna od čega bi se 85% financiralo iz EU fondova.


Reci što misliš!