Biznis

seosko imanje roca

Turizam u Ravnim kotarima: Odlična spiza i uprizorenje prošnje po starinski!

Turizam u Ravnim kotarima: Odlična spiza i uprizorenje prošnje po starinski!
Roca

Najveća farma svinja u Dalmaciji nalazi se kod Stankovaca. Vlasnik, kao i mnogi drugi u zaleđu Dalmacije, odlučio je poljoprivredu spojiti s turizmom pa na veliko seosko gospodarstvo stižu i autobusi puni turista.

Ekipa HRT-a, zatekla je skupinu Amerikanaca kojima je uprizorena i prošnja na starinski način. Iako su ih neki naši običaji zatekli - sve skupa ih je oduševilo. Mora i svekrva poskočiti preko vatre. Tek toliko da pokaže da i ona još nije za baciti. Iako mladoženja i mladenka i nisu mladi kao rosa - prošnja baš kao u ona dobra stara vremena. Uprizorenje prošnje po starinski redoviti je ritual utorkom na seoskom imanju obitelji Roca. Amerikanci oduševljeni. I oni uskočili u kolo.

- Vrlo dojmljivo, dražesno, prekrasni kostimi, narodna nošnja, rekao je Alan Bishop, američki turist.

A uz dojmljive folkloraše, tu u Ravnim kotarima, glavni turistički adut zdrava je domaća hrana. Stoga Ante Roca ima i svoju farmu svinja. Iako svinjogojstvo i nije dio dalmatinske tradicije, na godinu ovdje ih veselo rokče i 150.

- U svom karakteru jako sliče nama ljudima. Tako da imamo i lisaca i agresivaca, pitomih i koji hoće reda i vođu imamo, a vjerujte i među njima ima isto svinja, govori Ante Roca, vlasnik svinjogojske farme. 

Na godinu i 400 pršuta. A ovo suhomesnato carstvo, i one koji su se zakleli da neće ništa jesti, očima dovodi u napast.

- Bilo je i vegana koji su pali na taj but, istaknula je Silvana Roca, vlasnica seoskog imanja.

Naš Ante Roca imao je i diskoteku na moru u Vodicama, ali sretniji je s novim stilom života u zaleđu, na farmi, kako kaže, sretnih svinja i još zadovoljnijih gostiju.


Reci što misliš!