Biznis

#prilika

Za male i srednje poduzetnike: Koji su vam poticaji dostupni?

Za male i srednje poduzetnike: Koji su vam poticaji dostupni?
Thinkstock

Razmišljate o pokretanju proizvodnje ili širenju postojeće? Zaposlili biste mlade, nezaposlene pa čak i starije, ali ne znate koga biste pitali za savjet ili gdje bi potražili stručnu pomoć. Kako bismo vam olakšali snalaženje, nudimo vam popis dostunih poticaja i kome su namijenjeni.

Ako ste mali ili srednji poduzetnik, ovo je jedinstvena prilika za vas. Otvaranjem računa u HPB-u dobit ćete i medijsku kampanju na tportalu, vrijednu 50.000 kuna.

Potpore za samozapošljavanje

Mjera za samozapošljavanje ojačana je s 55.000 na 70.000 kuna. To znači da nezaposlena osoba koja pokreće posao pola novca može potrošiti na nabavu opreme što ulazi u osnovna sredstva rada, a preostala polovica, 35.000 kuna, ide u ostale dopuštene troškove. Oni koji su pokrenuli posao 2018. moći će koristiti i vaučere za praćenje rada koji bi im trebali olakšati drugu godinu samostalnog poslovanja.

Poticaji za zapošljavanje mogu narasti i do 275.000 kuna, no oni podrazumijevaju udruživanje više nezaposlenih osoba u poduzetnički pothvat. Za otvaranje obrta ili slobodne profesije za dvije osobe može se povući do 110.000 kuna, za osnivanje trgovačkog društva s četiri osobe može se povući do 222.000 kuna, dok se za osnivanje zadruge s pet uključenih osoba može povući i do 275.000 kuna, koliko iznosi maksimalni poticaj.

Za poticaje se može prijaviti svaka nezaposlena osoba prijavljena u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bez obzira na to koliko se dugo vodi u njoj. Potrebno je pripremiti poslovni plan iz kojeg je vidljivo da je poslovna ideja isplativa, savjetovati se s osobama u nadležnom uredu Zavoda za zapošljavanje i izraditi troškovnik u kojem je vidljivo da će se novac potrošiti na otvaranje i rad biznisa.

Više o mjerama za samozapošljavanje kao i s kojim se drigim mjerama mogu kombinirati, potražite ovdje.

Poduzetništvo mladih, žena i početnika

Ove kredite mogu koristiti trgovačka društva, obrtnici, fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, zadruge i ustanove, koji su mladi poduzetnici, poduzetnici početnici i žene poduzetnice. Kredit je namijenjen ulaganju u osnovna sredstva za pokretanje i modernizaciju poslovanja, uvođenje novih tehnologija, povećanje kapaciteta, uključujući i turističke, razvoj i uvođenje novih proizvoda ili usluga i poticanje novog zapošljavanja.

Više na tportalu.

 

Reci što misliš!