Biznis

uz još niz benefita

Plaćom od 65 tisuća kuna Englezi žele privući hrvatske liječnike

Plaćom od 65 tisuća kuna Englezi žele privući hrvatske liječnike
Thinkstock

Sve više mladih liječnika nakon studija napušta Hrvatsku i odlazi u inozemstvo u potrazi za dobro plaćenim poslom. To su prepoznale i agencije koje posreduju u zapošljavanju pa često dolaze u Hrvatsku kako bi prezentirale svoje ponude i regrutirale novi kadar.

Tako su predstavnici poljske agencija Paragona, koja se bavi pronalaskom i zapošljavanjem medicinskog kadra diljem Europe, radi dodatne promocije prošlog vikenda su došli u Zagreb i započeli prezentacije zainteresiranim liječnicima. 

Paragona je do sada uspješno odradila pilot-projekt i zaposlila 25 europskih specijalista obiteljske medicine u Lincolnshireu, na sjeveroistoku Engleske, a sad je fokusirana na zapošljavanje u Midlandsu, središnjem dijelu Engleske, gdje planira smjestiti stotinjak medicinskih stručnjaka. A što im se nudi?

Ugovor na neodređeno vrijeme, godišnja bruto plaća između 70 i 90 tisuća britanskih funti (50.000 do 65.000 kuna mjesečno), pomoć pri preseljenju i pronalasku stana, vrtića, škole...

Devet pogodnosti u Velikoj Britaniji

stalno zaposlenje u javnim jedinicama zdravstvene službe
mogućnost posjeta potencijalnom mjestu rada
jamstvo zapošljavanja prije početka jezičnog tečaja
intenzivni, besplatni jezični tečaj, stacionarni ili on-line
stipendiju tijekom stacionarnog tečaja
besplatni smještaj tijekom stacionarnog tečaja
program prilagodbe nakon dolaska na odredište
besplatni letovi na kampus i s povratkom tijekom tečaja
pomoć pri traženju odobrenja

Ovakove ponude dijele se i na društvenim mrežama, forumima, ali stižu i na adrese i mailove hrvatskih obiteljskih liječnika koje vabe za rad u Engleskoj.

Ipak u slučaju da razmišljate o ovoj ponudi, na umu treba imati neke stvari. Posao obiteljskog liječnika u Velikoj Britaniji razlikuje se od našeg sustava, što se navodi i u natječaju. Ključna je razlika jača dijagnostika i liječenje svih dobnih skupina te činjenica da medicinske sestre obavljaju neke medicinske poslove koje u nizu europskih zemalja rade isključivo liječnici, piše Šibenski.hr.

Odlazak zdravstvenog osoblja uskoro će postati veliki problem u Hrvatskoj.  Zbog prosječne dobi od 55 godina u idućih pet godina u mirovinu će otići 500 liječnika obiteljske medicine, koje neće imati tko zamijeniti, a već sada nedostaje 186 timova obiteljske medicine, dok njih 180 radi bez liječnika.


Reci što misliš!