Biznis

malo statistike

Ugovori na određeno - dominantan oblik zapošljavanja

Ugovori na određeno - dominantan oblik zapošljavanja
PIXSELL

Ugovori na određeno i dalje su dominantan oblik zapošljavanja s 93 posto udjela. Primjerice, u travnju s burze se odjavilo oko 21 tisuća osoba jer su dobili posao, no samo njih 1488 radi s ugovorima na neodređeno

Prema kraju svibnja Hrvatski zavod za zapošljavanje ulazi s približno 121 tisućom nezaposlenih radnika, oko 40 tisuća osoba manje nego lani u isto vrijeme i oko 27 tisuća manje nego na kraju 2018 godine. Više od polovice nezaposlenih su žene, svaki četvrti je u dobi od 29 godina, a približno 40 posto, odnosno oko 53 tisuće, dugotrajno je nezaposleno. To su ljudi koji žele raditi, ali posao ne mogu naći godinu i više dana i usprkos tome što se posljednjih godina u Hrvatskoj stvara oko 30 tisuća novih radnih mjesta godišnje, piše Večernji list.

Gleda li se uobičajena fluktuacija radne snage, mogućnosti da se nađe neki posao je i više, ali većinom u tradicionalnim radničkim zanimanjima te u sektoru usluga povezanih s turizmom. Osim zanimanja vezanih za turizam i trgovinu, među deset najtraženijih zanimanja probili su se i vozači koje vlasnici prijevozničkih tvrtki traže svijećom jer vozača nedostaje po cijeloj Europi pa je ta profesija jedna od najmobilnijih.

Ako već dane i noći provode za volanom ili čekajući na granicama neorganiziranih država, vozači su otkrili da je bolje da se nalaze na platnoj listi nekih europskih nego domaćih špeditera i autobusera.

Hrvatski zavod za zapošljavanje zacijelo nije mjesto gdje se traže inženjeri jer je trenutačno oglašeno samo dvjestotinjak natječaja u kojima se traže inženjeri svih boja ili ekonomisti, dok se broj natječaja u kojemu se traže pravnici ispod stotinu. Ugovori na određeno i dalje su dominantan oblik zapošljavanja s 93 posto udjela. Primjerice, u travnju s burze se odjavilo oko 21 tisuća osoba jer su dobili posao, no samo njih 1488 radi s ugovorima na neodređeno.


Reci što misliš!