Biznis

Croatia osiguranje

Doznajte koji su najčešći uzroci nezgoda na moru

Doznajte koji su najčešći uzroci nezgoda na moru
Shutterstock

Tijekom cijele prošle godine, prema podacima Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, poduzeto je ukupno 669 intervencija. Pri tome je spašeno 1080 osoba i ukupno 216 plovila.

Kada su u pitanju brodice i jahte, najbrojniji i najčešći uzorci intervencija zapravo su relativno banalne stvari. U čak 83 slučaja, interveniralo se zato što je plovilo bilo nesposobno za nastavak plovidbe uslijed kvara motora, kormila, ili jednostavno nestanka goriva.

Na kvarove se ponekad i ne može utjecati, ali nestanak goriva svakako bi se morao moći izbjeći. Blizu obale i za dobrog vremena, nestanak goriva i nije toliki problem, ali za lošeg vremena može biti poprilično opasan. Preporučljivo je stoga prije isplovljavanja izračunati koliko vam je goriva potrebno i na to dodati dvadesetak posto rezerve. Također, važno je poznavati svoju brodicu i njezinu „žeđ“ u određenim uvjetima na moru.

U ukupno 13 slučajeva službe su reagirale zbog potonuća plovila. Možda nema potrebe posebno napominjati, ali plovila uglavnom potapaju - pukotine. One mogu nastati kod udaraca u neki plutajući predmet, kod sudara s drugim brodicama ili kod nasukavanja na podvodne grebene. Inače, službe su zabilježile 30 reakcija zbog sudara i 8 zbog udara.

Međutim, češće no što bi se očekivalo, pukotine u brodu nastaju svjesnim bušenjem radi montaže opreme kroz trup. Jeftinija plastična oprema nakon nekog vremena sklona je pucanju, stoga ako primijetite da se brod puni vodom, provjerite postoji li curenje na dijelovima trupa kroz koje prolaze dijelovi opreme.

Još jedan relativno čest uzrok intervencija na moru je nasukavanje, zbog kojega se u prošloj godini moralo reagirati 61 put. Bez obzira na to koliko iskusni bili, važno je uvijek imati uključen dubinometar, pratiti navigacijske karte i paziti se oštrih stijena. Također, preporučljivo je korištenje ažuriranih navigacijskih karti jer starije često nemaju navedene sve podvodne grebene.

Osim toga, ukupno se 19 puta interveniralo zbog požara na plovilu. Iako bi uz sigurnosnu opremu koja postoji danas požari trebali biti rijetki, očigledno se ipak i dalje događaju. Preporučljivo je uvijek prekontrolirati brodicu zbog izlijevanja goriva. Pazite da se u kaljužnoj vodi ne pojave dugine boje te uvijek sa sobom imajte ispravne aparate za gašenje požara.

Naravno, od svih plovidbenih nezgoda poput sudara, udara, nasukanja, potonuća, vremenskih nepogoda, požara, nezgoda pri ukrcaju i iskrcaju tereta ili goriva, zaštititi se možete policom kasko osiguranja brodica i jahti u Croatia osiguranju. Polica osiguranja odgovornosti od upotrebe plovila obavezna je za sve brodice i jahte koje su registrirane u Hrvatskoj ili plove hrvatskim vodama, a kao idealna nadopuna dolazi kasko osiguranje brodica i jahti. Osigurajte svoje plovilo do 31. kolovoza 2019. i iskoristite 40% popusta na kasko i dobrovoljno osiguranje brodica i jahti.

Uzrok reakcije službe za spašavanje u 2018. – Broj reakcija

Kvar ili nedostatak goriva 83
Nasukavanje 61
Sudar 30
Požar 19
Naplavljivanje 19
Udar 8

Reci što misliš!