Biznis

konferencija u zadru

Društveno poduzetništvo – pokretač održivog razvoja na Euro – Mediteranu

Društveno poduzetništvo – pokretač održivog razvoja na Euro – Mediteranu

U organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, od 11. - 13. lipnja 2019. u IMPACT centru u Zadru održava se međunarodna konferencija „Održivi razvoj lokalnih zajednica Euro–Mediterana"

Društveno poduzetništvo – pokretač održivog razvoja na Euro – Mediteranu tema je o kojoj je bilo riječi prvog dana Trodnevne međunarodne konferencije pod nazivom „Održivi razvoj (lokalnih zajednica) Euro-Mediterana" koja se održava u Zadru od 11. – 13. lipnja.

O važnosti društvenog poduzetništva kao i o projektima i iskustvima govorili su: Zoran Puljić iz Zaklade Mozaik (Bosna i Hercegovina), Elena Badeanschi i Egidio Formilan iz Federazione Trentina della Cooperazione (Italija), Stefanos Valliantos iz Hellenic Foundation For Culture (Grčka) te Abdallah Sobeih iz SWIDEAS (Švedska)

Zoran Puljić iz Zaklade Mozaik predstavio je projekte, kao i pozitivne primjere, kojima je cilj aktivirati mlade diljem Bosne i Hercegovine kako bi se upustili u Društveno poduzetništvo i time suprotstavili svim aktualnim tegobama s kojima se danas susreće bosansko-hercegovačko društvo; od velike nezaposlenosti svih dobnih skupina preko vrlo raširene društvene korupcije. Njihov cilj stvoriti je mlade uzore kojima pružaju svu potrebnu infrastrukturu u ostvarivanju poduzetničkih ideja.

Talijanski gosti iz autonomne pokrajine Trentino predstavili su svoje primjere društvenog poduzetništva u vidu saveza različitih zadruga, a koje pokrivaju sve sfere gospodarske djelatnosti što u konačnici daje rezultate gospodarskog i društvenog napretka kao i najmanje stope nezaposlenosti ove pokrajine na području Italije. Sama pokrajina ima oko 4000 registriranih zadruga.

Stefanos Valliantos iz Grčke prezentirao je projekt putem kojeg su afirmirani grčki beskućnici i nezaposlene osobe  i to putem mjesečnog časopisa kojeg prodaju na ulicama. Također ovom prilikom osvrnuo se i na projekt u koji su uključene osobe s posebnim potrebama putem rada u kafićima u kojima se promovira kulturni sadržaj. Osim samog zapošljavanja korisnici programa stječu i svu potrebnu edukaciju kako bi jednog dana i sami mogli otvoriti mjesta u kojima su stekli osnove potrebne za rad.

SWIDEAS je organizacija iz Švedske. Njihova poslovna ideja temelji se na ideji inkubatora za poduzetništvo.

Pojam poduzetničkog inkubatora podrazumijeva promjenu svijeta pametnim poduzetništvom i održivošću. Ideja prožima cijelu njihovu organizaciju unutar jedinica za razvoj zajednice i jedinica za poslovni razvoj koja za cilj ima predstaviti poduzetništvo kao nešto dobro za društvo, a ne za bogaćenje pojedinaca. 


Reci što misliš!