Biznis

POČELA TURISTIČKA SEZONA

Zadarski iznajmljivači puni su više od pola godine, ali jednog se pribojavaju

Zadarski iznajmljivači puni su više od pola godine, ali jednog se pribojavaju
Shutterstock

Izgleda da ni loše vrijeme u predsezoni Zadru ne može stati na put k ostvarenju fantastičnih turističkih rezultata. Naime, nakon rekordne prošlogodišnje sezone, u kojoj je ostvareno čak dva milijuna noćenja, u prva četiri mjeseca ove godine zabilježen je rast od 17 posto u dolascima.

Iako vam se možda ne čini da je taj porast značajan, Zadar svojom ljepotom, bogatstvom kulturne baštine, zalascima Sunca i razvedenom obalom iz godine u godinu privlači sve veću pozornost turista.

A ove bi ih moglo biti još više jer je The New York Times početkom godine, u velikom prilogu 52 places to go in 2019, Zadar istaknuo kao jednu od destinacija koje treba posjetiti. U konkurenciji poznatih turističkih destinacija kao što su Puerto Rico ili Azori, Zadar se smjestio na izvrsno 11. mjesto te liste, ostavivši iza sebe i Las Vegas. S rastom broja turističkih dolazaka povećavaju se i smještajni kapaciteti, pa smo s nekoliko iznajmljivača razgovarali o njihovim očekivanjima od ove sezone, dosadašnjem iskustvu najma te izazovima s kojima se susreću tijekom sezone.

Mladi bračni par iz Zadra iznajmljivanjem privatnog smještaja bavi se četvrtu sezonu zaredom. Svake godine ulažu u uređenje apartmana koji iznajmljuju u centru grada. Kažu da je u održavanje i popravke apartmana potrebno kontinuirano ulagati, a usto svake godine gostima žele ponuditi što bolju uslugu.

"Prošle sezone kupili smo novi, još veći LCD televizor kako bi naši gosti s guštom mogli gledati Svjetsko nogometno prvenstvo. Neki nam se gosti vraćaju već nekoliko godina zaredom, takvi su nam najdraži", govore nam mladi iznajmljivači.

Najveći su im strahovi da će im gosti uništiti apartman ili da će, još gore, biti devastiran provalom.

"Odgovornost prema gostima je velika, a ako nam se dogodi bilo kakva šteta usred sezone, to znači da možemo izgubiti one koji su već bukirali smještaj. Osim financijskih gubitaka, riskiramo i s lošim online recenzijama", komentiraju.

"Strah nas je da se poneki tulum ne bi oteo kontroli", govori nam drugi iznajmljivač apartmana na Poluotoku, s napomenom da se na takvo što rijetko može utjecati. "Nekada nas zovu susjedi jer su nam gosti malo glasni, ali što možete mladima koji su se došli zabaviti? Uvijek se u takvim situacijama nadamo da neće biti štete", komentira iznajmljivač koji je u turizmu već deset godina. Do sada, kaže, nije imao veće štete u apartmanu, ali nikad se ne zna.

"I bez potencijalnih šteta troškovi su veliki. Na kraju svake sezone apartmane treba dobro očistiti, zidove obojati, odraditi sve male popravke i zamijeniti pokoji komad namještaja. Nije to mala stvar. Kako bi tek bilo da nam gosti ostave još veću štetu", dodaje.

"Dolazi sve više turista i mi smo zadovoljni", kaže nam treći iznajmljivač. "Volimo komunikaciju s gostima i zadovoljni smo kada su sretni s onim što smo im pripremili. Rado ih uputimo i u razgledavanja te u sve što bi trebali obići u okolici Zadra. Mi smo na neki način ambasadori grada i bilo bi dobro da ostavimo dobar dojam", kaže nam mladi Zadranin kojem je iznajmljivanje apartmana obiteljski biznis.

"Rizik oštećenja u apartmanima uvijek postoji, ali još nas je više strah provala. Turisti su se došli kupati i uživati u gradu i veći dio dana nisu u sobama. Takva situacija zanimljiva je lopovima", kaže nam.

Kako ne biste riskirali s vlastitom i imovinom vaših gostiju te strahovali nad time hoće li vam ova turistička sezona proći bez problema, razmislite o osiguranju.

Polica Turist plus Croatia osiguranja osigurava stvari vlasnika apartmana poput namještaja, kućanskih aparata, ukrasnih predmeta i druge opreme, stvari gostiju koje služe za osobnu potrebu i potrošnju, dokumente i predmete posebne vrijednosti poput novca i nakita te odgovornost najmodavca prema trećim osobama. Klijenti koji osiguraju svoj apartman do 31. 7. ostvaruju dodatni popust od 10 posto.

Više informacija saznajte ovdje.


Reci što misliš!