Biznis

uz novo izvješće

Borzan: Studija Europske komisije pokazala je da trećina proizvoda ima razlike u kvaliteti

Borzan: Studija Europske komisije pokazala je da trećina proizvoda ima razlike u kvaliteti

Studija Europske komisije je pokazala da trećina proizvoda u Europskoj uniji ima razlike u kvaliteti, oglasila se hrvatska nova/stara eurozastupnica Biljana Borzan nakon objave najnovijeg izvješća Europske komisije u kojem se navodi kako neki prehrambeni proizvodi iste ili slične marke imaju različit sastav, ali nije uočen konzistentan geografski uzorak

'Studija @EU_Commission je pokazala da 31% proizvoda u EU ima razliku u kvaliteti. Razlike su prisutne u cijeloj EU i zato je zakon za koji sam se toliko borila ukinuo diskriminaciju u cijeloj EU! @EU_Commission je ulozila i dodatnih 1,26 mil€ da bi se lakse otkrivali prekršaji', objavila je na svojem Twitteru nova/stara hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan nakon najnovijeg izvješća Europske komisije kako neki prehrambeni proizvodi iste ili slične marke imaju različit sastav, ali nije uočen konzistentan geografski uzorak, a na što su žalile zemlje članice iz srednje i istočne Europe.

'Ne, ovo apsolutno nije poraz jer je Europska komisija dala dodatnih 1,26 milijuna eura za daljnja istraživanja o kvaliteti hrane', kratko i jasno je za tportal komentirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan koja kaže kako su dokazali različite kvalitete.

'Možda smo zbog osjećaja građana drugog reda krenuli u dokazivanje, ali se pokazalo kako je različita i lošija kvaliteta istih proizvoda i u nekim zapadnim članicama', objašnjava te dodaje kako to nije 'rat između istoka i zapada' nego borba za ravnopravnost.Podsjeća kako je na posljednjoj sjednici u prošlom sazivu Europski parlament izglasao i zabranu različite kvalitete proizvoda u Europskoj uniji. Tada je kratko poručila: 'Možda nismo svi isti, ali svi moramo biti ravnopravni!!!'

Zajednički istraživački centar proveo je istraživanje u 19 zemalja članica, među kojima i u Hrvatskoj, u kojem su proizvodi ispitivani istom metodologijom radi boljeg uvida u problem dvojne kvalitete hrane. Zajednički istraživački centar (JRC), interna znanstvena služba i služba znanja Komisije, analizirao je u studiji skoro 1400 prehrambenih proizvoda.

U devet njih utvrđena su odstupanja u sastavu unatoč istovjetnoj prednjoj strani pakiranja. Usto, za 22 posto proizvoda je prednja strana pakiranja bila slična, a sastav svejedno različit. Nije uočen konzistentan geografski uzorak. Na temelju nove metodologije nacionalna nadležna tijela sada će moći analizirati svaki slučaj posebno, što je potrebno za otkrivanje obmanjujućih praksi, zabranjenih u skladu s pravom EU-a o zaštiti potrošača, navodi Komisija.

U istraživanju su sudjelovale: Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Nizozemska.


Reci što misliš!