Biznis

apel vladi

Zbog visokog poreznog opterećenja hrvatsko ugostiteljstvo bori se za opstanak

Zbog visokog poreznog opterećenja hrvatsko ugostiteljstvo bori se za opstanak
Patrik Macek/PIXSELL

Koordinacija ugostitelja Hrvatske danas je Vladi predala dva seta zahtjeva u kojima zahtijeva porezno rasterećenje poslovanja u ugostiteljstvu na način da se snizi PDV na pripremu hrane s 25 na 13 posto, ukine Porez na potrošnju te na druge načine porezno rastereti poslovanje ugostitelje.

U drugom setu zahtijeva ugostitelji od Vlade traže prilagođavanje radnog prava na način da se omogući povremeno zapošljavanje prilikom povećanja obujma posla po uzoru na postojeće vrijednosne kupone za obavljanje sezonskih poslova u poljoprivredi. Naime, taj segment povremenog zapošljavanja kod nas još uvijek nije zakonski reguliran.

Ugostitelji su i ovaj puta naglasili kako im je cilj prije svega povećanje plaća radnika za što uz sadašnju visinu poreza i uvjete poslovanja u Hrvatskoj jednostavno nema prostora.

„Zbog visokog poreznog opterećenja hrvatsko ugostiteljstvo bori se za opstanak. Tražimo hitne mjere koje će spriječiti daljnji egzodus hrvatske radne snage u zapadne zemlje i propast velikog broja ugostitelja te zaustaviti nemjerljivu štetu hrvatskom turizmu. Hrvatska ima apsolutno najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Sredozemlju i jednu od najviših stopa u Europskoj uniji. Takvo stanje za nas je postalo neodrživo.“ – ovim je povodom izjavio Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.

„Naša traženja su utemeljena na razvojnim načelima Strategije razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. te otvaraju prostor za efektivno podizanje plaća zaposlenika, poboljšanja uvjeta rada, nabavu namirnica i proizvoda od domaćih poljoprivrednih gospodarstava, pivara i vinara te generiranje domaće potrošnje. Bez usvajanja naših zahtijeva nastavit će se egzodus hrvatske radne snage u zemlje s manjim porezima i boljim uvjetima za poslovanje.“, izjavio je predsjednik Udruge Ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić.


Reci što misliš!