Biznis

#nekretnine

Za kvadrat stana u Zadru se tijekom lipnja tražilo 2262 eura, 10 posto više nego lani

Za kvadrat stana u Zadru se tijekom lipnja tražilo 2262 eura, 10 posto više nego lani
Boris Kačan

Lipanjske cijene stanova koji se prodaju putem oglasnika za nekretnine Crozilla bilježe porast od 0,2 posto na mjesečnoj, te 5,3 posto na godišnjoj razini.

Najveći rast u odnosu na prošlu godinu u lipnju je zabilježen u Puli gdje su cijene bile 13,2 posto više, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 1756 eura.

Gotovo 12 posto skuplji no lani bili su stanovi u Šibeniku koji su u lipnju u prosjeku oglašavani po 2143 eura. Oglašavana cijena senjskih kvadrata, 1636 eura, za 11,1 posto je viša od one iz istog mjeseca lani.

Godišnji porast vrijednosti u visini od 10 posto zabilježen je u Splitu u kojem se za kvadratni metar stana u prosjeku tražilo 2975 eura, te u Zadru u kojem su stanovi oglašavani po 2262 eura po kvadratu.

Rijeka, Umag i Opatija bilježe godišnji porast od oko 6 posto. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Rijeci je iznosila 1515 eura, u Umagu 2161 euro, a u Opatiji čak 3148 eura.
Najskuplji je i dalje ostao Dubrovnik s cijenom od 3810 eura po metru kvadratnom, no navedeni je iznos ipak manji no lani, a razlika iznosi 1,4 posto.

Najskuplji grad u unutrašnjosti, ali ujedno i najtraženiji po pitanju stanova za prodaju i dalje je Zagreb. Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla pokazali su kako je prosječna oglašavana cijena zagrebačkih stanova u lipnju bila 8,8 posto viša no u istom mjesecu lani, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 2010 eura.

Valja imati na umu kako se oglašavane cijene razlikuju od onih po kojima se stanovi na koncu i prodaju, a Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovilla d.o.o. za Crozillu je rekao kako su se u odnosu na prošlu godinu prodajne cijene stanova promijenile oko 4-6 posto, iako su se, kako kaže, one tražene promijenile dosta više. 

"Vlada pozitivna euforija, prodavatelji se vrlo često polakome, ali onda nakon nekog vremena shvate da tržište ipak može progutati samo realnije cijene", dodaje Serdarušić.


Reci što misliš!