Biznis

triba se snaći

"Fušaju" li hrvatski policajci kao zaštitari jer rade za male plaće?

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Rade li hrvatski interventni i specijalni policajci u slobodno vrijeme i kao zaštitari? Pitanje je to koje se postavlja nakon brutalnog napada nožem na splitskim Bačvicama u kojem je napadač ozlijedio četiri osobe, od kojih je jedan i interventni policajac koji u vrijeme napada nije bio u službi.

I dok kriminalisti upozoravaju kako je to uobičajena pojava, a Sindikat policije krivi sustav, iz MUP-a tek kratko poručuju kako će svako takvo ponašanje biti sankcionirano.

Napad nožem na splitskim Bačvicama bio je koban i za jednog policajca. "49-godišnji ozlijeđeni muškarac je djelatnik PU SD, policijski službenik, i u trenutku ozlijeđivanja je bio izvan službe.", kratko je poručila glasnogovornica PU Splitsko-dalmatinske Željka Radošević.

Trenutno se nalazi na liječenju u KBC-u Split, a je li u trenutku napada, suprotno pravilima, radio i zaštitarski posao - iz policije ne odgovaraju. Ipak, stručnjaci upozoravaju kako je to redovita praksa, iako protuzakonita.

"Javna tajna je da pojedini policijski službenici u svoje slobodno vrijeme rade kao redari, kao zaštitari. Međutim, treba isto tako znati da su oni potplaćeni i da su, s jedne strane, egzistencijalno prisiljeni da se time bave.", pojašnjava kriminalist Željko Cvrtila.

"Ako se to radi onda je to jedan od pokazatelja da policijski službenici imaju jako male plaće kada moraju raditi, kako bih rekao, u fušu što nije dobro, što znači da bi se trebao promijenit pravilnik u Ministarstvu unutarnjih poslova.", dodaje Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Prema važećem pravilniku, za obavljanje bilo koje djelatnosti uz policijsku službu, svaki policajac mora dobiti odobrenje glavnog ravnatelja policije. No, MUP ta odobrenja u pravilu ne izdaje.

"U slučaju da interne službe MUP-a nadležne za utvrđivanje zakonitosti rada policijskih službenika dođu do saznanja i u konačnici utvrde za policijskog službenika da se bavi dodatnom djelatnošću bez odobrenja glavnog ravnatelja policije, takvo ponašanje podliježe disciplinskoj odgovornosti.", priopćili su iz MUP-a.

I tada, ovisno o težini prekršaja, policajac može biti kažnjen ili novčano ili prestankom radnog odnosa. U Sindikatu policije Hrvatske upozoravaju - problem je u sustavu.

"U drugim državama Europske Unije je najnormalnija stvar da se policajci mogu baviti dodatnom djelatnošću. Između ostalog, tu je i zaštitarstvo. Dakle, svime se mogu baviti što nije protuzakonito.", ističe Dubravko Jagić.

Takve izmjene sindikat želi i u Hrvatskoj. No, da ovakve aktivnosti policajaca, legalne ili ne, nisu bezazlene, upozorava Željko Cvrtila.

"S nekim dijelovima interventne i specijalne policije uprava kriminalističke policije ne želi surađivati kada treba njihovu asistenciju. Naprosto nemaju dovoljno povjerenja u njih jer imaju saznanja da su usko vezani s ljudima iz krim miljea."

Na potezu je sada ministarstvo koje bi se, umjesto dosadašnjeg ignoriranja problema, trebalo posvetiti njegovu rješavanju.


Reci što misliš!