Biznis

u fokusu

Na Poluotoku tisuću stolova više nego lani

Na Poluotoku tisuću stolova više nego lani
Bojan Bogdanić

Često se govori o povećanju broja smještajnih jedinica u turizmu iz sezone u sezonu. Ali, rijetko se progovara o porastu konkurencije u ugostiteljstvu. Samo u ovoj sezoni samo na zadarskom Poluotoku je oko tisuću stolova više nego lani. I to i slabiji promet u srpnju utječu na rad ugostitelja.

Neizostavan dio priče o turizmu je ugostiteljstvo. A u njemu se odvijaju i najavljene su brojne promjene. Niži PDV, uvoz radnika i plaće samo su neke od važnih stavki u ovoj važnoj gospodarskoj grani. 

Vladinu odluku o snižavanju PDV-a u ugostiteljstvu na 13 posto pozdravljaju svi ugostitelji. Ipak, ostaje žal što će niži porez na snagu stupiti tek u 2020. kaže Stipe Knežević, potpredsjednik Udruge restoratera.

- Zahvaljujemo Vladi i ministru Cappelliju, naše i inzistiranje Udruge ugostitelja stvarno je urodilo plodom. Samo, nažalost, šteta što se ove odluke ne primjenjuju odmah nego moramo čekati novu godinu. Nameti se, kad se izglasaju, primjenjuju "ad hoc", a ove odluke za nas tek od nove godine.

Ono najvažnije, promjena bi trebala dovesti do nižih cijena ali i većih plaća zaposlenika. Knežević je uvjeren, ugostitelji dobit neće zadržati za sebe:

- Sigurno da će rasti ne samo plaće, nego će se zapošljavati više ljudi, uređivat će se ugositetljski objekti... Tako da će novac cirkulirati.

Turistička sezona je u jednom trenutku bila ugrožena zbog nedostatka radne snage. Odobren je uvoz stranih radnika i u ugostiteljstvu, ali potom je do izražaja došla spora administracija. Na papire za strane radnike čeka se predugo:

- Tog administrativnog dijela bi stvarno trebalo rasterititi sve poduzetnike jer činjenica je da vi zatražite i nakon mjesec, dana ili dva se riješe stvari. To je stvarno sporo.

Često se govori o povećanju broja smještajnih jedinica u turizmu iz sezone u sezonu. Ali, rijetko se progovara o porastu konkurencije u ugostiteljstvu. Samo u ovoj sezoni samo na zadarskom Poluotoku je oko tisuću stolova više nego lani. I to i slabiji promet u srpnju utječu na rad ugostitelja:

- Nadamo se da će se prolongirati turistička sezona, da ćemo u devetom mjesecu zakrpati rupe iz sedmog mjeseca i da ćemo na kraju biti svi zadovoljni. Činjenica je da je malo teže, otvoreno je puno više ugostiteljskih objekata, turista je manje... A sad, neka svatko izračuna kolika je tim ugositeljima bilanca na kraju.

A kraj sezone sigurno će dati i jasan uvid u stanje koji će od mnogih ugostiteljskih obrta opstati i raditi i dalje.

Konkurenciju će dogodine, u idealnom scenariju, dodatno pojačavati veće plaće, bolji uvjeti i dodatna edukacija zaposlenika - sve proizašlo iz PDV-a od 13 posto.


Reci što misliš!