Otvaranje viškovske zaobilaznice koja se gradi sedam godina opet je odgođeno, građani očajni

Mještani općine Viškovo blizu Rijeke odavno su prestali vjerovati lažnim političkim obećanjima o roku dovršetka ceste koja bi im olakšala život i osigurala normalnu svakodnevicu.

Kroz centar općine prolazi jedna cesta, a njome na dan čak 20.000 vozila.

Rješenje je gradnja sedam kilometara duge obilaznice koja nikako da se dovrši, a najava kako će biti otvorena sljedeći tjedan opet je propala.

Kroz centar općine prolazi samo jedna cesta, a njome na dan 20.000 vozila pa je gužva nepodnošljiva. Sve bi riješilo sedam kilometara obilazne ceste koja se gradi skoro sedam godina, a najava da će biti otvorena za koji dan, 15. kolovoza opet je propala.

Ovoga nema nigdje. Ili gotovo nigdje. Da se godišnje gradio samo kilometar ceste, zaobilaznica na Viškovu već bi bila gotova, a ljudi koji tu žive ne bi bili sluđeni od probijanja rokova.

Mještanima je čekanje dosadilo pa su cestom koja je još uvije službeno gradilište počeli voziti, a ona se navečer pretvara u šetnicu.

Samo od ovoga proljeća rok je pomican već triput, a sada je pomaknut ponovno. Cesta neće biti otvorena 15. kolovoza.

“To će sve skupa bit najvjerojatnije, ovo što sada imam informaciju, gotovo u rujnu kada bi ona trebala dobiti uporabnu dozvolu, molim za strpljenje”, rekao je ministar prometa Oleg Butković.

U općini kroz čiji centar prolazi samo jedna cesta vlada prometni kaos jer ne može progutati 20.000 vozila na dan.

“Zaista možemo reći trauma jer što drugo reći nakon proteka skoro sedam godina od početka ovih radova. Evom zaista apel prema Hrvatskim cestama i ministarstvu da inzistiraju da se ovaj rok ispoštuje”, poručila je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Problema je puno, vremena i radnika malo, njih tridesetak.

“Dogodio nam se kvar na vodovodu, kad se riješi taj kvar na vodovodu ostaje naš dio: završetak trase, priprema trase, posteljica, rubnjaci i tako dalje, asfalt što ne bi trebalo duže uzeti od dva tjedna najviše”, kazao je poslovođa gradilišta Pavo Čutunić.

Predio koji se zove Pogled je krajnja i najkritičnija točka gradilišta.

Nije tajna kako je na trasi more problema. Nažalost ovdje je svakodnevica vic koji kaže da jedni radnici dođu i otkopaju kanal, drugi polože cijevi, treći ga zatrpaju. Potom se za dan, dva netko sjeti kako su zaboravili položiti neke cijevi ili neki kabel pa priča kreće ispočetka.

“Najgora stvar je što je ova cesta otkopana i zakopana pa ne znam, barem stotinjak puta”, kaže Meri Maferk.

Valjda je krajnji rok za otvaranje cijele dionice 30. rujan. Ove godine.

Počelo je postavljanje prometnih znakova na donjem dijelu dionice koja bi prema nekim najavama trebala biti puštena u promet krajem sljedećega tjedna, samo je pitanje koliko je najavama za vjerovati.

I u pitanju je samo kilometar trase. Ogorčenim mještanima i to je prihvatljivo, kažu, bolje išta nego ništa.
Maja Brkljača

VIŠE U VIDEOPRILOGU: