Biznis

projekt blue boost

Tvrtke dobitnice vaučera u iznosu od 10 tisuća eura razvijat će programe, uzgajati kamenice, kreirati zadarske priče...

Tvrtke dobitnice vaučera u iznosu od 10 tisuća eura razvijat će programe, uzgajati kamenice, kreirati zadarske priče...

Zadarske plave tvrtke i obrti, Kali tuna, Škrapa, More Mandić, Luca i Maloižanin, dobili su po 10 tisuća eura za provedbu svojih poslovnih ideja.

Riječ je o inovacijskim vaučerima koje su osvojili na natječaju u sklopu EU projekta BLUE_BOOST Županijske komore Zadar koja, prema riječima predsjednika Darija Jurina, spada u red najuspješnijih gospodarskih komora po dobivanju bespovratnih sredstava. 

Nakon potpisivanja tripartitnog ugovora, odabrane tvrtke imaju šest mjeseci za ostvarenje prijavljenih projekata. U tom vremenu Kali tuna će implementirati novi inovativni računalni program koji će nadgledati hranjenje u kaveznom uzgoju tuna, Maloižanin će razviti program čistog sidrenja u uvali Vodenjak na otoku Ižu, dok će More Mandić u ponudu uvesti dnevne izlete na Vransko jezero i Nin. Turističku ponudu obogatit će i obrt Luca s tri priče o zadarskom kulturnom identitetu koje im je kreirao predsjednik Udruge turističkih vodiča Donat Vinko Bakija.

"Jedan od najvažnijih alata kreiranja doživljajnog, memorijabilnog transformacijskog turističkog iskustva je storytelling, odnosno pričanje priča. Zbog toga sam jednoj mladoj lokalnoj firmi, koja se bavi interpretacijom kulturne baštine i to na vrlo uspješan način, ponudio kreiranje tri priče s kojima će poboljšati svoju vidljivost i proširiti tržište te osigurati daljnju potražnju za dolaskom i posjećivanjem grada Zadra i Zadarske županije. Ne bih još otkrivao tajne tih priča, ali vidjet ćete ubrzo rezultate", rekao je Bakija koji sa svojom agencijom VIBAK u projektu sudjeluje kao pružatelj znanja. 

Naime, svaka tvrtka ima svog partnera. Tako će primjerice obrt Škrapa na projektu eksperimentalnog uzgoja kamenica surađivati sa Sveučilištem u Zadru.

"U Novigradu trenutno ne postoji uzgoj kamenica, a znamo da ona tamo može napredovati i rasti. Stoga smo odlučili u suradnji s Odjelom za ekologiju, agronomiju i akvakulturu pokrenuti ovaj projekt. S njima smo već radili na drugim projektima, a sada ćemo pokušati uzgojiti kamenicu. Sveučilište će osigurati potrebno znanje i tehnologiju, mi ćemo osigurati prostor i uvjete, a dobivenim sredstvima nabavit ćemo opremu", rekao je vlasnik obrta Vatroslav Karamarko.

U projektu kao pružatelji znanja sudjeluju i tvrtke Media oglasi i Salt with philosophers, a nakon šest mjeseci uslijedit će monitoring vanjskih stručnjaka koji će pokazati rezultate poticaja za zadarske poduzetnike.


Reci što misliš!