Biznis

večernji doznaje

Više od 1860 radnika nije dobilo ni minimalac, poslodavci ne poštuju zakone

Više od 1860 radnika nije dobilo ni minimalac, poslodavci ne poštuju zakone
RTL

Unatoč nestašici radnika, na što se osobito žale u ugostiteljstvu, građevini i trgovini, i pričama o dobrim uvjetima i plaćama, podaci Državnog inspektorata nakon inspekcijskih nadzora u jadranskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj pokazuju da dobar dio poslodavaca još ne poštuje zakone, piše u četvrtak Večernji list.

Ne isplaćuju ni minimalnu plaću, doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, neki strance zapošljavaju bez dozvole za rad i boravak. Time nanose štetu svim poštenim poslodavcima koji ispunjavaju obveze, ali i državi i svim građanima, navodi dnevnik.

Inspektori rada su od 1. travnja 2019., otkako je ponovno krenuo s radom Državni inspektorat, do 15. kolovoza 2019. obavili 3072 nadzora, od toga 1262 u priobalnim županijama.

Najveći broj nezakonitosti iz radnih odnosa utvrđen je u građevinarstvu, ugostiteljstvu i drugim uslužnim djelatnostima te trgovini.

Zabrinjava da su inspektori nadzorom otkrili da poslodavci za 1860 radnika nisu isplatili minimalnu plaću. Bode u oči i da od ukupnog broja tih radnika minimalac nije dobilo 1425 radnika u jadranskoj Hrvatskoj i to njih čak 1384 u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te Ličko-senjskoj.

Inspektori rada donijeli su 412 upravnih mjera, od toga njih 174 u jadranskim županijama. Većina ih se odnosila na privremene zabrane obavljanja djelatnosti poslodavcima zbog neprijavljivanja radnika na mirovinsko osiguranje s prvim danom rada ili na odgovarajuće radno vrijeme, rada stranaca bez dozvole za boravak i rad, na naredbe poslodavcima da radnicima dostave obračune neisplaćene plaće, piše Večernji list.


Reci što misliš!