Biznis

#nekretnine

Kvadrat stana u Zadru preko 2.2 tisuće eura, Dubrovnik apsolutni rekorder!

Kvadrat stana u Zadru preko 2.2 tisuće eura, Dubrovnik apsolutni rekorder!
Boris Kačan

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla pokazuju kako su tijekom kolovoza tražene cijene stanova nastavile kretati uzlaznom putanjom. U odnosu na srpanj, zabilježen je blagi porast od 0,3 posto, dok su na godišnjoj razini stanovi u prosjeku poskupjeli za 5,6 posto.

Niske kamatne stope, gospodarski oporavak, državne subvencije za kupnju nekretnine, ali i nedostatak radne snage u graditeljstvu koji je doveo do porasta cijena gradnje, posljednjih su godina dali velik doprinos porastu cijena stanova.

Najveći godišnji porast u kolovozu je na oglasniku Crozilla zabilježen u Puli gdje su cijene porasle za 12,2 posto, te u Zagrebu u kojem razlika u odnosu na prošlu godinu iznosi 10,8 posto.

Unatoč nižim godišnjim vrijednostima od 1,7 posto, Dubrovnik je s prosječnom oglašavanom cijenom kvadratnog metra od 3778 eura i u kolovozu ostao najskuplji grad, a slijede ga Opatija s 3162 eura i Split s 2939 eura. Tražene cijene opatijskih stanova bile su 8,1 posto više od lanjskih, dok su u Splitu porasle za 5,7 posto.

Za kvadratni metar stana u Zadru u prosjeku se tražilo 2277 eura, u Šibeniku 2177 eura, a u Umagu 2144 eura.

Unatoč velikoj potražnji za nekretninama na moru, kao i porastu njihovih cijena, u brojnim su gradovima na obali prosječne tražene cijene stanova i dalje niže od 2000 eura po kvadratu.

Valja računati na razliku u odnosu tražene i realizirane cijene, a pritom su oglašavane cijene u pravilu uvijek više od onih po kojima se nekretnine u konačnici i prodaju.


Reci što misliš!