Biznis

Projekt HERCULTOUR

U planu je obnova objekata u Ninu, Pagu i Benkovcu u svrhu produženja turističke sezone

U planu je obnova objekata u Ninu, Pagu i Benkovcu u svrhu produženja turističke sezone
Boris Kačan

Projekt HERCULTOUR kulturno turističkih ruta, jedan je u nizu projekata, s kojim se povezuju tradicija, kultura te gospodarstvo i turizam određene regijom a s ciljem da se posjete ne svedu samo na ljeto. Vodeći partner projekta teškog skoro 180 milijuna eura je zadarska Županija.

Cilj projekta je kapitalizirati postignuća projekta HERA i učvrstiti njihovu održivost kroz jačanje djelovanja istoimene Udruge te jačanje upravljanja kulturno turističkim rutama i posjetiteljskim centrima koji nose oznaku HERA, na teritorijima lokalnih partnera.

Uz partnere iz Hrvatske, Primorsko-goransku, Šibensko-kninsku i Dubrovačko-neretvansku županiju, projekt provode i partneri iz Italije. Jedan od predstavnika je manager iz pokrajine Abruzzo koju je proteklih godina uzdrmao niz potresa a zbog čega ih turisti zaobilaze u širokom luku:

"U Italiji smo trenutačno u teškom stanju što se turizma tiče zbog kako znate, niza potresa koji su posebno pogodili moju pokrajinu. Baš zbog toga u interesu nam je vratiti turizam na stare staze, obnovom, promocijom, novim projektima te tako vratiti zanimanje za našu bogatu kulturu i tradiciju."

Prvi čovjek odjela za turizam gospodarstvo i EU fondove zadarske Županije Lovro Jurišić, podsjeća kako se ovaj projekt nadovezuje na prethodnu HERU ali postoji još jedan u budućnosti ,ukupno četiri. Cilj im je:

"Radi se o obnovi kulturnih spomenika u Ninu, Villa romana, potom Stari grad Pag, a u Benkovcu za budućnost planiramo radove u Zavičajnom muzeju i u hotelu Asseria."

"Zašto bi turizam bio sveden na jedn sezonu", pita se Jurišić dodajući kako će ovako odabirom jedne teme koja povezuje i Italiju i Hrvatsku i još poneku zemlju turista zastao i zadržao se na tom mjestu u bilo koje doba godine.


Reci što misliš!