Biznis

petak, 27 rujna

Ministri Cappelli i Štromar na konferenciji "Turizam i urbanizam" na Viru

Ministri Cappelli i Štromar na konferenciji
Dino Stanin/PIXSELL

Općina Vir u suradnji s Poslovnim dnevnikom, uz podršku Večernjeg lista, organizira drugu po redu konferenciju pod nazivom "Turizam i urbanizam".

U povodu obilježavanja Svjetskog dana turizma i činjenice da je turizam jedna od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj, Općina Vir u suradnji s Poslovnim dnevnikom kao vodećim poslovnim medijem, uz podršku Večernjeg lista, organizira drugu po redu konferenciju pod nazivom "Turizam i urbanizam" 27. rujna 2019. s početkom u 9.30 sati na lokaciji Ville Lanterne na otoku Viru. 

Konferenciju će otvoriti, uz Andreu Borošić, članicu Uprave Večernjeg lista i Kristijana Kapovića, načelnika općine Vir, ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske Predrag Štromar.

Nakon intervjua 1 na 1 s ministrom turizma Garijem Cappellijem, uslijedit će uvodno predavanje "Prostor i prostorno planiranje u funkciji turizma" koje će održati Siniša Topalović iz tvrtke Horwath Consulting.

Izazovi održivog turizma predstavit će se na istoimenoj panel diskusiji na kojoj će sudjelovati Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja RH;  Ninoslav Dusper, direktor Urbanističkog instituta Hrvatske;  Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost;  Tihomir Jukić, profesor na Katedri za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Tomislav Ćurko, predsjednik Udruženja i voditelj grupacije održavanja čistoće pri HGK.

Na panel diskusiji "Razvoj turizma putem kapitalnih ulaganja u infrastrukturu" sudjelovat će Kristijan Kapović, načelnik općine Vir; Nikola Bašić, arhitekt i akademik;  Josip Bilaver, državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture RH; Matija Posavec, župan Međimurske županije; Davor Škibola, ravnatelj županijske lučke uprave Zadar i Tomislav Mlinarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Osim kratkog video prikaza, odnosno ankete "Kako građani vide hrvatski turizam", konferenciju će obogatiti i predavanje "Potencijali razvoja cjelogodišnjeg turizma s primjerima uspješnih stranih praksi" Franca Peruze iz tvrtke Godiva Consulting.

U konačnici, događanje će se zaključiti panel diskusijom "Dijalog u svrhu razvoja 365 turizma" na kojoj će svoja iskustva prenijeti Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma;  Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam pri HGK;  Damir Bajs, župan Bjelovarsko – bilogorske županije; Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija; Antonio Vučetić, donačelnik općine Vir i Silvio Bašić, predstojnik Zavoda za neurologiju u Kliničkoj bolnici Dubrava.

Na konferenciji će kroz tematske prezentacije i panel diskusije visoki dužnosnici resornih ministarstava te predstavnici akademske i zakonodavne zajednice raspravljati o prednostima i nedostatcima hrvatskog turizma s posebnim naglaskom na pojam održivosti.


Reci što misliš!