Biznis

čakovec

Prvi Nacionalni kongres ugostitelja okupit će više od 300 ugostitelja iz cijele Hrvatske

Prvi Nacionalni kongres ugostitelja okupit će više od 300 ugostitelja iz cijele Hrvatske

Prvi Nacionalni kongres ugostitelja će na najbolji i najreprezentativniji način pokazati kako su domaći proizvodi, tradicija i znanje najbolji recept za uspjeh turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj.

Za točno tjedan dana, 21. listopada, grad Čakovec ugostit će više od 300 ugostitelja iz cijele Hrvatske na prvom Nacionalnom kongresu ugostitelja koji će se održati u Centru za kulturu.

Riječ je o jedinstvenom događaju koje će okupiti sve važne dionike koji izravno ili neizravno djeluju u gastronomskom i turističkom sektoru, s ciljem vođenja konstruktivne rasprave o aktualnoj problematici te osmišljavanja rješenja i vizije napredovanja ovog sektora u budućnosti.

Program prvog Nacionalnog kongresa ugostitelja obuhvatit će tri panel rasprave. Prva panel rasprava odnosit će se na predstavljanje modela Kravata u ugostiteljstvu, a koji će klasificirati kriterij korištenja hrvatskih proizvoda. Na njoj će sudjelovati gospodarstvenici i predstavnici velikih kompanija poput Metroa i Pika, predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak, a očekuje se i sudjelovanje ministra turizma Garija Cappellija. Model Kravata zamišljen je kao simbol prepoznatljivosti hrvatske ugostiteljske ponude te pruža hrvatskoj gastronomiji jasan identitet i posebnost s naglaskom na kvaliteti.

Druga panel rasprava bavit će se problematikom poreznog opterećenja u ugostiteljstvu, odnosno potencijalnim poreznim i administrativnim rasterećenjem u ugostiteljstvu i povezanim djelatnostima te najavljenim smanjenjem PDV-a na pripremu i usluživanje hrane. Svoj doprinos panel raspravi, između ostalih, dat će predstavnik Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH), predsjednik udruge Lipa Davor Huić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić, a očekuje se i sudjelovanje predstavnika Ministarstva gospodarstva.

Treća panel rasprava bavit će se važnim pitanjem iseljavanja, radne snage i edukacije djelatnika u ugostiteljstvu. O promjenama koje slijede i kako se adekvatno pripremiti za nadolazeću sezonu raspravljat će Petar Lovrić iz Udruge nezavisnih poduzetnika poslodavaca, voditelj projekta Raise the Bar Coca-Cola HBC Hrvatske Filip Verbanac, direktor Zarja grupe Zvonimir Belić, vlasnica tvrtke Posao u turizmu Nataša Kačar i predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić.

„Prvi Nacionalni kongres ugostitelja zamišljen je kao ključno događanje koje će se održavati svake godine, a na kojemu će se raspravljati o svim ključnim pitanjima vezanim uz sektor ugostiteljstva. Pred nama je turbulentno razdoblje – priprema se smanjenje stope PDV-a za pripremu i usluživanje jela u ugostiteljskim objektima na 13 posto, a trenutno nije posve jasno u kojem obliku i koje će sve objekte predložene mjera obuhvatiti. Također, pripremamo se na novu turističku sezonu i pod svaku cijenu želimo izbjeći situaciju u lipnju, kada smo kroz vatrogasnu mjeru povećanja kvota za strance spriječili ozbiljan udarac za sve ugostiteljske objekte, ali i turizam u cijelosti. Ovo je jedinstvena prilika za okupljanje svih dionika u ugostiteljstvu, a koji će iznijeti svoja iskustva i mišljenje o tome kako bi se sektor turizma i ugostiteljstva trebao razvijati.“, poručio je predstavnik Koordinacije ugostitelja Marin Medak.

Izuzev panel rasprava, posjetitelji će moći odabrati i između četiri zanimljive radionice. Prva se odnosi kulturu ponašanja i ophođenja do stola i za stolom te podizanje kvalitete usluge u ugostiteljstvu, a koju će provoditi Damjan Miletić iz Poslovne akademije Rijeka. Mixologiju koktela na drugoj radionici predstavit će Marin Nekić, a sve o franšiziranju u sektoru hrane i pića i neiskorištenom potencijalu takvog načina poslovanja na trećoj radionici iznijet će vlasnik franšize Surf'n'Fries Adria Andrija Čolak.

Svoje lokalne proizvode tom prilikom prezentirat će međimurska i riječka obiteljska poljoprivredna gospodarstva te međimurski vinari.

Prvi Nacionalni kongres ugostitelja tako će na najbolji i najreprezentativniji način pokazati kako su domaći proizvodi, tradicija i znanje najbolji recept za uspjeh turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj.


Reci što misliš!