Biznis

analiza

S krajem turističke sezone u Hrvatskoj pao broj zaposlenih

S krajem turističke sezone u Hrvatskoj pao broj zaposlenih
Goran Kovacic/PIXSELL

Broj osiguranika u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) zadržao se u rujnu ispod 1,6 milijuna uz blagi pad u odnosu na kolovoz, a u odnosu na lanjski rujan povećan je za 2,5 posto, prenosi u ponedjeljak Reiffeisen bank (RBA).

Krajem rujna pri HZMO-u bilo je 1.585.676 prijavljenih osiguranika.

Smanjenje njihova broja na mjesečnoj razini za 9.770 osoba rezultat je pada u mnogim djelatnostima, no primjetan je izrazit doprinos pada u pružanju smještaja te pripreme i usluživanja hrane, što je i očekivano zbog kraja glavne turističke sezone.

U tim djelatnostima je u odnosu na kolovoz bilo 12.794 osiguranika ili 9,7 posto manje nego u kolovozu.

Mjesečni pad broja osiguranika HZMO-a zabilježen je i u prerađivačkoj industriji te u trgovini na veliko i malo (za 477 odnosno 2.556 osoba).

S druge strane, u djelatnostima u kojima je ostvaren pozitivan mjesečni pomak, stope rasta ostale su vrlo skromne izuzev obrazovanja gdje je broj osiguranika povećan za 7.505 osoba ili sedam posto.

U odnosu na rujan 2018. broj osiguranika viši je za 2,5 posto, a unatoč sezonskim oscilacijama na tržištu rada pozitivne godišnje stope rasta broja osiguranika kontinuirano su prisutne još od drugog tromjesečja 2015. godine. RBA-ovi analitičari to pripisuju oporavku ekonomske aktivnosti i posljedično jačanju potražnje za radnom snagom.

U razdoblju siječanj - rujan prosječan broj osiguranika iznosio je 1,56 milijuna, što je 2,3 posto ili 35.165 više u usporedbi s istim razdobljem 2018. godine. Najveći doprinos rastu prosječnog broja osiguranika u prvih devet mjeseci došao je iz građevinarstva čiji udio u ukupnom broju osiguranih osoba iznosi 7,2 posto.

Uz prosječni godišnji rast od 7,4 posto u razdoblju siječanj – rujan, razmjerno visoki doprinos ukupnom porastu od 22 posto u skladu je s prisutnim pozitivnim trendovima u građevinarstvu.

Rast broja osiguranika na godišnjoj razini u RBA-u očekuju i idućih mjeseci, pa bi prema tom pokazatelju rast zaposlenosti mogao iznositi oko dva posto.


Reci što misliš!