Biznis

#nautika

Rekordno izdanje Biograd Boat Showa i prvi po redu Croatia Charter Expo

Rekordno izdanje Biograd Boat Showa i prvi po redu Croatia Charter Expo

Hrvatska gospodarska komora i ove godine organizira HGK Dane nautike, treće izdanje kongresnog programa nautičkog turizma, koje će se održati od 17. do 19. listopada u Biogradu na Moru, uz 21. Biograd Boat Show i 1. Croatia Charter Expo.

„Nautičkom turizmu treba sinergija budući da se njime podjednako upravlja iz dva ministarstava, Ministarstva mora i Ministarstva turizma te niza lokalnih i županijskih tijela. U suprotnome, usporava se i demotivira proces investiranja te smanjuje konkurentnost poslovanja. Upravo zato HGK kroz Dane nautike želi okupiti sve dionike na jednome mjestu kako se nautička sezona približava kraju,“ rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević povodom novog izdanja kongresnoga programa.

U nadolazećem razdoblju svi u turizmu morat će uložiti značajno veći napor nego prijašnjih godina u privlačenju gostiju, uključujući i charter, koji je imao značajno povećanje kapaciteta u odnosu na rast potražnje. Stoga HGK u sklopu Dana nautika prvoga dana organizira i panel Je li Hrvatska i dalje vodeća charter destinacija u svijetu?, u kojem će sudjelovati državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, voditelj odjela istraživanja tržišta i strateškog planiranja HTZ-a Saša Popovac, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK Paško Klisović, direktorica prodaje i marketinga jedne od vodećih platforma za najam plovila u svijetu, tvrtke MMK Systems Martina Hršak i glavni urednik Magazina More Braslav Karlić. 

U sklopu manifestacije održat će se i sjednice strukovnih udruženja HGK: turističkih brodara, male brodogradnje, marina, luka, chartera i pustolovnog turizma te brojne stručne prezentacije.

Otvorenju Biograd Boat Showa će prisustvovati potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Ilirije i organizator i domaćin sajma Goran Ražnjević, direktor nautičkog sajma Biograd Boat Show Milan Šangulin, gradonačelnik Grada Biograda na Moru Ivan Knez, župan Zadarske županije Božidar Longin, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver i ministar turizma Gari Capelli.  Nakon otvorenja predviđen je obilazak nautičkog sajma u pratnji domaćina.  

Tjedan dana prije početka sajma, Biograd Boat Show ima rasprodan izložbeni prostor i obilježit će 21. rekordnu izložbu. Održat će se i Croatia Charter Expo, novi dvodnevni Business to Business događaj. Čarter tvrtke će se sastati s agentima, brokerima i dobavljačima.

Inače, Zadarska županija važan je hrvatski centar nautike, što potvrđuju i nagrade HGK i HTZ-a na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma, gdje je Zadar proglašen najboljom nautičkom destinacijom, a Olive Island Sutomišćica najboljom marinom u Hrvatskoj. Također, sukošanska D-Marin Dalmacija proglašena je najboljom u kategoriji velikih marina, dok je Ilirijina marina Kornati u kojoj se sajam i događa bila finalist iste kategorije, a charter kompanija Angelina iz Biograda finalist izbora za charter kompaniju godine.

​​

Reci što misliš!