Biznis

za tehnologiju lanca blokova

Potpisana izjava o suradnji kojom se u Hrvatskoj uspostavlja blockchain

Potpisana izjava o suradnji kojom se u Hrvatskoj uspostavlja blockchain
Patrik Macek/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, u nazočnosti voditelja Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Ogniana Zlateva, potpisao je danas Izjavu o suradnji kojom se uspostavlja Europsko partnerstvo za tehnologiju lanca blokova, tzv. blockchain, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo gospodarstva.

Hrvatska je Vlada na prošlotjednoj sjednici zaključkom prihvatila tu izjavu i ovlastila ministra gospodarstva da je potpiše te utvrdila da će Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta biti nadležno tijelo za koordinaciju aktivnosti koje proizlaze iz same izjave.

"Gledano iz perspektive gospodarstva, blockchain nam nudi velike mogućnosti, budući da smo relativno mala ekonomija s velikim brojem kvalitetnog i konkurentnog ICT kadra. Radi se o tehnologiji koja svaki uneseni podatak pretvara u dragocjeni resurs koji je iskoristiv u mnogobrojne svrhe, a njena je najveća vrijednost u tome što je potpuno transparentna, a time imuna na moguće manipulacije i malverzacije", rekao je prilikom potpisivanja izjave ministar Horvat.

Nada se da će blockchain tehnologija ubrzo zaživjeti i kao pouzdana komunikacijska platforma između industrije i regulatora. "Na taj način danas možemo transformirati brojne sektore u Republici Hrvatskoj, a otvara se prostor i za puno veću učinkovitost javne i državne uprave", ističe Horvat u priopćenju.

Novi voditelj Predstavništva EK u Hrvatskoj Zlataev pozdravio je odluku Hrvatske da se pridruži ovoj inicijativi te pohvalio sve pozitivne gospodarske trendove koji se događaju i koji su sve vidljiviji.

Ovim putem, kako se prenosi u priopćenju Ministarstva, ponudio je i svoju podršku u inicijativama i projektima koji se planiraju provesti u budućnosti, a posebno one koji su usmjereni prema EU.

Dodatno je istaknuo kako i sam ima veliko iskustvo iz Bugarske u procesu uvođenja digitalizacije te da je upoznat s brojnim preprekama koje se nalaze na tom putu.

Blockchain tehnologija primjenjiva je u svim granama industrije

Iz Ministarstva u priopćenju ističu da potpisivanje izjave predstavlja prvi korak Republike Hrvatske za sudjelovanje u inicijativama vezanim uz razvoj tehnologije lanca blokova. To podrazumijeva mogućnost korištenja različitih programa financiranja, uređenje pravnog i standardizacijskog okvira, zemljišnih knjiga, katastra i drugih registara podataka, a isto vrijedi i za financijske sustave.

Naime, blockchain tehnologija predstavlja baze podataka koje se lančano povezuju i osiguravaju kriptiranjem. Kriptografija se razvila zbog potrebe da kada se određeni podaci pošalju primatelju, nitko drugi osim primatelja i pošiljatelja ne zna za te podatke. Funkcionalno gledano, blockchain služi kao otvoreni, distribuirani registar koji trajno pohranjuje i ovjerava sve transakcije između dvije strane, a primjenjiv je u svim granama industrije.

Upravo ideja blockchain tehnologije je stvaranje decentraliziranih transparentnih sustava u koje se mogu upisivati podaci i transakcije svih namjena, kako bi se poslovni procesi odvijali točnije, brže i učinkovitije, zaključuje se u priopćenju.

​​

Reci što misliš!